четвъртък, 2 май 2024 г.

Навални не е алтернатива, но е катализатор на промяната в Русия

Цветанка Андреева

Навални не е политическа и властова алтернатива на Путин, но се превръща в катализатор на промяна в Русия. Навални ускорява края на режима на Путин, но оптимизмът може би приключва до тук.

Вероятността Кремъл да бъде завладян от нов, алчен претендент за властта по сценарий на службите е много по-реалистичен, от демократизация на държавата. В Русия олигархията и ченгетата са основните „строители“на държавата.

В Русия пътят към промяната никога не е един или дори два. Възможно е втвърдяване на режима на Путиин, но това ще ерозира вярата в него в средносрочен план и тогава идва третият път -за инсталирането във властта на нов проект. Дано в тези събития Русия не се загуби отново в поредната погрешна посока.

Много е важно от къде ще се зароди алтернативата на Путин. Важно е за Русия, за за Света и за Балканите. Дано този път политиката на Свободния свят да е на висотата на необходимата промяна, нещо подобно на Рейгън, Тачър за времето си.

Реакцията на България е особено важна осъзнавайки, че сега не сме васал, а можем да помогнем на промяната от позицията на държава, която има интерес от една смислена Русия отвъд Черно море.

От ФБ профила на политолога Цветанка Андреева, заглавието е на редакцията.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html