събота, 4 май 2024 г.

Инициатива на АНТЕНИ: Цветан Генчев Цветанов лично да плати над 1,5 млн. за изцепките си като вътрешен министър

Цветан Генчев Цветанов струва на българските данъкоплатци над 1,5 милиона лева. Или по-скоро функционалната правна и политическа неграмотност на този човек се плаща от всички нас. Минаха близо 8 години, откакто Цветан Генчев Цветанов не е министър на вътрешните работи, а осъдителните решения на Европейския съд за правата на човека заради него се трупат едно след друго. Трупат се и парите, с които ни ощетява явлението „Цветан Генчев Цветанов“. Това е причината anteni.bg със съдействието на други организации да инициира гражданска подписка с искане за завеждане на дело срещу лицето Цветан Генчев Цветанов, ощетило държавния бюджет с огромни по размерите си суми.

„Октопод“, „Медузите“, „Касоразбивачите“, „Бебето във фризера“ са само част от зрелищните акции и изцепки на бившия МВР шеф, завършили с гръмки провали и осъдителни присъди за България. И за българския данъкоплатец. Справка на изплатените обезщетения в Страсбург и в България показва, че любителят на луксозни апартаменти струва на данъкоплатците над 1 милион и 500 хиляди лева! Важно е да се отбележи, че две от делата не са приключили и затова точната сума е трудно да се определи.

Само преди ден Европейският съд за правата на човека yвaжи жaлбaтa нa застреляния в центъра на Ботевград беглец от затвора Bлaдимиp Πeлoв, завел дело зapaди ĸoмeнтap нa Цветан Генчев Цвeтaнoв пpeз 2013 г., в ĸoйтo тoй, a нe cъдът гo „ocъждa” ĸaтo пpecтъпниĸ. И присъди на сина на Пелов обезщетение от 3500 евро за неимуществени вреди, както и 935 евро за разноски по делото.

Справка на сайта на съда в Страсбург показва, че тoвa e ocмoтo ocъдитeлнo peшeниe в Cтpacбypг зapaди Цветан Генчев Цвeтaнoв.  Зapaди нeгoви изĸaзвaния, нaпpaвeни пo вpeмeтo нa ĸaбинeта „Бopиcoв 1“, дъpжaвaтa бeше ocъдeнa нeĸoлĸoĸpaтнo зa пoдoбни нapyшeния пo дeлaтa, зaвeдeни oт Бopиcлaв Гyцaнoв и Дaнaил Cлaвoв (зaдъpжaни в oпepaция “Meдyзитe”), Teнчo Πoпoв, Aлeĸceй Πeтpoв, Aнтoн Πeтpoв и бpaтятa Πлaмeн и Йopдaн Cтoянoви (зaдъpжaни в oпepaция “Oĸтoпoд“), Toни Kocтaдинoв (зaдъpжaн в oпepaция “Kacopaзбивaчитe”).

Най-голямата сума европейският съд присъди на потърпевшите от акцията „Октопод“ – Алексей Петров, който през 2010 г. беше обявен за „главата на Октопода“ и арестуван, както и много други, по възможно най-показния начин. Заедно с Петров за участие в престъпна група за рекет бяха обвинени Антон Петров, Марчело Джотолов, бившият прокурор Цеко Йорданов, Янко Попов и Кирил Топалов. Петров, както и другите арестувани през 2010 г. осъдиха държавата в Страсбург и им бяха присъдени близо 110 хиляди евро – братята Пламен Стоянов и Йордан Стоянов, по-известни като Дамбовците – 80 хиляди евро, Антон Петров (5000 евро), съпругата му Красимира (10 000 евро) и Алексей Петров (6000 евро плюс още 3000 евро за съдебни разноски).

Плащанията на данъкоплатците за изцепките на Цветанов като вътрешен министър по това дело няма да спрат дотук – през 2019 дружеството „Голд Лизинг“ осъди прокуратурата да й плати рекордното обезщетение от над 800 хиляди лева. Дружеството беше сред претърсените при акцията срещу Алексей Петров преди 11 години. Разследващите иззеха цялата документация и компютри от фирмата и не я върнаха 8 години, което доведе до фалит на дружеството. През юни 2019 Софийският апелативен съд постанови прокуратурата да плати на дружеството над 802 хил. лв. обезщетение. Това решение не е окончателно.

По над 40 000 евро от европейския съд получиха бившият председател на Общинския съвет във Варна Борислав Гуцанов и местният бизнесмен Даниел Славов, арестувани в рамките на друга показна полицейска операция от онова време – „Медузите“. У нас ВКС потвърди поредно обезщетение заради полицейската акция по Цветаново време, която е завършила с фиаско. Нови 60 хиляди лева получи Борислав Гуцанов. Третият човек, получил обезщетение заради тази акция, е тогавашната счетоводителка на варненското общинско дружество Яна Кръстева – 3000 евро за неимуществени вреди и 1500 евро за съдебни разноски.

В графата осъдили България заради Цветанов попада и бившият началник на полицията в Бяла Слатина Тони Костадинов, задържан при акция „Касоразбивачите“. Европейският съд за правата на човека му присъди 5100 евро за обезщетение и разноски по делото, след като Цветан Генчев Цветанов обяви, че той е съдействал на банда за разбиване на сейфове срещу процент. Това твърдение обаче не бе доказано в съда и непремерените изказвания на бившия втори в ГЕРБ отново бъркат в джоба на българския данъкоплатец.

Още две словесни изцепки от 2010 г. струват на данъкоплатците близо 200 хиляди лева. Едното изказване е на Цветанов, а другото – на тогавашния зам. градски прокурор на София Роман Василев. 100 хиляди лева са присъдени на определения за „абсолютен престъпник“ и бивш военен министър Николай Цонев. А лекарят от горнооряховската болница Михаил Милатович взе 40 хиляди лева заради „умишлено умъртвеното“ бебе, за което от парламентарната трибуна говори Цветан Генчев Цветанов.

Към сметката на Цветан Генчев Цветанов трябва да се добавят и 19 хил. евро, присъдени на бившия главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов. Той беше задържан заедно с Цонев и съдията от Софийския градски съд Петър Сантиров. Съдията също осъди държавата заради това дело. На първа инстанция му бяха присъдени 300 хиляди лева, а втората ги намали на 200 хил. лв. По неговото дело също окончателно решение няма.

Може би като данъкоплатци трябва да благодарим, че не всички арестувани по време на министерстването на Цветан Генчев Цветанов са решили да съдят страната ни. И въпреки всички дела и осъдителни присъди преди години Цветан Генчев Цветанов заяви нахално, че нямало за какво да се извинява.

„Аз няма за какво да се извинявам. Аз това, което съм направил, е да работя за държавата. Това, което са направили колегите, са имали необходимите факти, необходимите доказателства…“, каза бившият втори в ГЕРБ пред БНТ през 2016.

Днес безочието на Цветан Генчев Цветанов стига дотам, че същото това лице, заради което страната ни бе унизена и получи толкова много осъдителни присъди, се натиска отново да влиза във властта. За целта дори учреди своя партия. Ние като журналисти и граждани се противопоставяме на рециклирането на публичния образ на проваления политик, чието участие във властта струва на държавата ни огромни суми. Ще се противопоставим с всички средства на опитите Цветан Генчев Цветанов да ни бъде представен едва ли не като борец за демокрация. Подобни усилия полагат някои медии, очевидно зависими от любителя на луксозни апартаменти и вещи.

Очаквайте! В най-близко време anteni.bg ще обяви пунктовете за събиране на подписи по места за образуване на колективен граждански иск срещу лицето Цветан Генчев Цветанов.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html