петък, 3 май 2024 г.

Децата не са пощадени от COVID-19

Трябва да спрем да си мислим, че децата са изцяло пощадени. За съжаление има деца, които могат да боледуват от самия COVID-19 тежко, а могат да боледуват и асимптомно, коментира пред БНР епидемиологът доктор Христиана Бацелова, асистент в Пловдивския университет. Сред усложненията, които лекарите наблюдават при децата, са миокардит и тромбози. По темата за ваксините срещу коронавирусната инфекция тя смята, че бързо ще бъде определена и доза за по-малките възрасти, за подрастващите под 16 години, когато са налични достатъчно данни от изпитвания.

„Не всяка мутация на коронавируса трябва да ни плаши, по-скоро трябва да ни притесняват вариациите – когато вирусът започва по-лесно да се предава, да става по-агресивен или да засяга по-тежко определени възрастови групи. Има и вариации, които биха могли да направят вируса не толкова активен и той да се самоограничи“, допълни тя.

Относно тестовете за коронавирус и вземането на материал за изследване епидемиологът посочи, че е важно как ще се навлезе в назофарингса, докъде ще се стигне и как ще се остърже лигавицата. Ако пробата не е взета правилно, ако само се погалва носа, имаме фалшиво отрицателен резултат.

„Чисто научно критиките към „Астра Зенека“ не са толкова основателни. Важна е ефективността при лицата над 75-годишна възраст, защото те може да не отговорят с желания имунитет. Не трябва категорично да се притесняваме от ефективността на „Астра Зенека“, това е една много добра ефективност. Аз лично не очаквах толкова ефективни ваксини да бъдат така бързо налични“, коментира още епидемиологът.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html