понеделник, 29 април 2024 г.

Велизар Енчев води листата на БСП в Хасково

Велизар Енчев: След толкова записи на премиера не е ли време ДАНС да му  отнеме допуска до секретна информация?

Велизар Енчев бе поставен на първо място в листата на БСП в Хасково за парламентарните избори. Бившият дипломат и офицер от външното разузнаване бе депутат от Националния фронт за спасение на България, но в средата на мандата напусна парламентарната група след конфликт с Валери Симеонов и Красимир Каракачанов. В последните години Енчев води свое предаване в партийната телевизия на БСП.

„2/3 от водачите на червените листи са икономисти, юристи, лекари и инженери и това гарантира една сериозна професионална експертиза за предизвикателствата, които ни очакват в следващите години за възстановяване на икономиката, гарантирано качество на законодателството, експертно мнение по промяна в здравния модел“, заяви соцлидерката Корнелия Нинова след заседанието на Изпълнителното бюро. Имената ще бъдат предложени за одобрение от Националния съвет.

Професор Иво Христов е приел да бъде втори в листата в Пловдив, което му гарантира влизане в парламента. Според отделни източници, първоначално той е отказал номинацията, обиден, че не е поставен на първо място. Впоследствие обаче Корнелия Нинова го е убедила да приеме, с аргумента, че в града под тепетата се очаква да се проведе лидерски сблъсък – между нея и Бойко Борисов. Във Варна начело на листата е Борислав Гуцанов – лидер на местната организация. Преди 1, 5 година той влезе в жесток конфликт с Нинова преди местните избори, когато лидерът наложи за кандидат-кмет Анелия Клисарова. Гуцанов искаше за този пост да бъде издигнат националистът Костадин Костадинов. Стигна се дори до там, че Гуцанов поиска оставката на Нинова. Двамата обаче заровиха бойните оръжия и сега Гуцанов ще стане народен представител. Ясно се очерта и край на интригата във Велико Търново. Там лидер на листата ще бъде Явор Божанков. Той е предпочетен пред Весела Лечева, за която се застъпиха повече от организациите в региона. Не помогна и писмото на 27 кметове на населени места в този район, които поискаха именно Лечева да води листата. Конфликтът между Весела Лечева и Корнелия Нинова води към 2017 година, когато Нинова забрани на народните представители и кметовете от БСП да бъдат едновременно и лидери на партийни организации.

Начело на листата в Кърджали е Петя Михалевска. Тя е дъщеря на починалия през 2014 депутат от червената партия Димчо Михалевски. Красавицата от Кърджали се очаква да бъде сред най-младите депутати, едва на 27 години. Трите листи в София са запазени за най-висшето ръководство на БСП – Корнелия Нинова, Георги Свиленски и Христо Проданов, председател на парламентарната група на социалистите. Едно от изненадващите имена е това на Кольо Милев. Бившият кмет на Сливен е начело на листата на БСП в…Търговище. През 2019 година той загуби кметските избори от Стефан Радев от ГЕРБ. Местната партийна организация се раздели по отношение на Милев, но той все пак спечели номинацията. Въпреки това, не успя да спечели срещу кандидата на упрлавляващите и сега ще търси политическото си възкресение в друг град.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html