петък, 3 май 2024 г.

Използва ли Москва микровълнови оръжия срещу агенти на ЦРУ?

Марк Полимеропулос

Ръководството на ЦРУ е поставило като първостепенна задача отблъскването на атаки на руското разузнаване за физическо ликвидиране на американски агенти по света, разказва Би Би Си. Това става въпреки факта, че няма неопровержими доказателства за модерна подривна дейност на Москва срещу американски шпиони. Достатъчно случаи на специфични заболявания обаче насочват по следата на „Хаванския синдром“.

Един от основните герои в тази история е Марк Полимеропулос, който би могъл да стане шеф на нелегалните операции на Управлението в Европа и в Евразия от 2016 г. насам, ако не бе покосен от предполагаемо тайно оръжие на руските служби. Той е ветеран от Ирак, Сирия, Афганистан. През декември 2017 г. посещава Москва, но не е разкрит. Настоява, че не е там за подривна дейност. Неохотно, руснаците приемат присъствието му. Една вечер обаче се събужда в хотелската си стая със звънене в ушите, усеща, че главата му ще гръмне. „Гадеше ми се. Не можех да мръдна. Щях да припадна. Това е най- ужасният опит в живота ми, макар че съм прострелван множество пъти преди това“, разказва агентът. Смята, че е жертва на секретно руско оръжие, базирано на микровълни. Налага се да се завърне в САЩ, където симптомите постепенно изчезват, но главоболието се запазва и до днес. Полимеропулос напуска активна служба и се подлага на дълго лечение.

Подозренията му за използвано тайно оръжие нарастват след съобщения за канадски дипломати в Хавана, които съобщават за същите симптоми. Към тях се прибавят интензивна болка, загуба на тегло, усещане за адско напрежение в главата. Състоянието добива популярност като „Хавански синдром“. Проявленията обаче са твърде разнообразни при отделните хора и понякога се оказва, че става дума просто за психологическо разстройство. Първата задълбочена оценка по темата идва през декември 2020 г. от Американската академия на науките. Експертите й стигат до извода, че става дума за ефект от „импулсна радиочестотна енергия“, като отхвърлят останалите версии, включително за отравяне или психотропни атаки. След съобщаването на заключението на специалистите, ЦРУ поставя като свой първи приоритет „благосъстоянието на всички свои офицери“.

Според една теория възникването на „Хаванския синдром“ е резултат от опитите на Русия да спре затоплянето на отношенията между Куба и САЩ, като извади от строя множество чужди дипломати и служители на разузнаването. Но това е в противоречие с неписаното правило, че секретните служби не набелязват хора от сродни агенции на други държави, за да бъдат физически увредени. Но бивши агенти на ЦРУ и МИ6 споделят, че руснаците използват радиоактивни методи, за да следят движението им в страната и така излагат здравето им на риск. В отговор на тези подозрения руското външно министерство коментира пред Би Би Си, че няма никаква информация Москва  да използва микровълнови оръжия. „Това са провокативни, неоснователни спекулации, които не могат да бъдат сериозна основа за коментар“, твърдят от ведомството. От своя страна Полимеропулос се е обърнал към Конгреса на САЩ с молба за официално разследване.

Новата президентска администрация обеща да преразгледа „агресивните акции“ на Русия, а държавният секретар Антъни Блинкън ще търси повече информация за „Хаванския синдром“. Новият шеф на ЦРУ Бил Бърнс, бивш посланик в Русия, може би също би имал сериозен интерес по темата. Ако се докаже, че Москва използва микровълнови оръжия срещу официални лица от САЩ, последствията биха били експлозивни. Но дори това да е истина, събирането на достатъчно доказателства, за да има публично обвинение, ще бъде страшно трудно и случаят вероятно ще остане неразрешен.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html