събота, 4 май 2024 г.

Почетоха жертвите на комунистическия режим в Пловдив

Паметта на хилядите знайни и незнайни жертви, загинали в борбата срещу терора на тоталитарната власт бе почетена днес пред паметника „Свидетелят“ на площад „Стефан Стамболов” пред сградата на общината. Поклонението, чийто традиционен организатор е Съюза на репресираните от комунистическия терор, се проведе скромно и без показност и в ограничен състав, заради мерките за предотвратяване на пандемията. С цел недопускане на струпване на хора и излагане на риск на членовете на Съюза, ръководството взе решение тази година да няма официална церемония, но да бъдат положени цветя от по-малка група хора.

В Деня на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим, който се отбелязва от 2011 г. с решение на МС, пред паметника „Свидетелят“, за да отдадат почит присъстваха заместник-кметовете Стефан Стоянов, Пламен Панов и Георги Титюков, кметът на район Централен – Георги Стаменов, председателят на ДБ Пловдив и общински съветник Йордан Иванов, председателят на Съюза на репресираните от комунизма – Пловдив Атанас Узунов, общинският съветник д-р Веселка Христамян, представители на политически партии и на общинската администрация.

Председателят на Съюза на репресираните от комунистическия терор Атанас Узунов произнесе слово, в което отново припомни броят на жертвите на режима в различните исторически периоди. Цитирайки цифрите, той отново призова да се съхранява паметта, да се говори и разказва на младите хора, защото „Всеки народ трябва да знае откъде е тръгнал, през къде минава – само така ще знае накъде отива“.

„Днес е важна историческа дата, на която почитаме жертвите на комунистическия режим, но и момент, в който да си дадем сметка за пътя, който държавата ни извървя през последните десетилетия. Само преди 30 години базовите ценности – свобода и демокрация, които днес смятаме за даденост, не съществуваха. Затова днес е добър ден да погледнем историята безпристрастно и да помислим за бъдещето“, коментира зам.-кметът Стефан Стоянов.

„Помирението не е възможно без осъзнаване и осъждане на човеконенавистния комунистически строй. Трябва да помним и осъждаме миналото, за да не се повтаря никога повече..“, каза общинският съветник Йордан Иванов, по чието предложение Денят на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим бе включен в Културния календар на града за 2021 година.

Пред паметника бяха положени венци и цветя от името на Кмета на Община Пловдив, Общински съвет – Пловдив, членове на ЕП/ЕНП – ГЕРБ, Съюза на репресираните от комунистическия терор, от район Централен, ПП ГЕРБ Пловдив, граждани, наследници на жертви на режима и младежи от студентски организации.

Денят на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим се чества на 1 февруари по предложение на президентите на България Желю Желев (1990-1997) и Петър Стоянов (1997-2002).

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html