събота, 4 май 2024 г.

20 милиона дози ваксини изчезнаха в САЩ

Първи ядове за Байдън: 20 млн. дози ваксини изчезнаха!

Новият американски президент Джо Байдън се сблъска с първото си препятствие от началото на мандата. Екипът на новия стопанин на Белия дом все още се опитва да намери над 20 милиона дози ваксини, изпратени до щатите – загадка, която възпрепятства плановете за ускоряване на националните усилия за ваксинация. Обширна статия за проблемите на администрацията на новия президент публикува „Политико“.

Джо Байдън обеща, че ще привлече компетентен, проверен екип, който да предприеме ответни мерки на пандемията, да постави амбициозни цели за ваксинация и да наложи строги правила в общественото здравеопазване. Екипът му пристигна в Белия дом с план за действие от 200 страници, готов за въвеждане. Но вместо това те прекараха голяма част от последната седмица, опитвайки се да се справят с нарастващата криза – процес, който служителите признават, че е унизителен, и породи съвместни усилия за смекчаване на очакванията относно това колко бързо биха могли да върнат нацията към нормалното. След седмица на работа екипът на Байдън все още се опитва да открие местонахождението на над 20 милиона дози ваксини, изпратени до щатите – загадка, която възпрепятства плановете за ускоряване на националните усилия за ваксинация. Те търсят нови начини за увеличаване на производството на ваксини, установили, че в резерва те са недостатъчни. И нервно наблюдават поредицата от нови щамове на Ковид-19, които заплашват да провалят плана. „Това е цитатът на Майк Тайсън: „Всеки има план, докато не получи удар в устата“, казва човек, запознат с усилията за ваксиниране. „Те планират. Те са компетентни. Това е просто тежестта на всичко, когато седнете на този стол. Тежко е“.

Служителите на Байдън, ръководещи плана за мерки за овладяване на кризата, започнаха поредица от редовни брифинги тази седмица, за да информират обществеността за състоянието на пандемията и усилията на правителството да я задържи и да предостави ваксини на възможно най-много американци. Но на брифингите не бяха давани подробности. И зад кулисите, казват длъжностни лица, екипът все още се бори да се справи с основната информация, да се свърже с държавни служители, които са управлявали кризата, и да изгради дългосрочна стратегия, с която да постави и след това да задържи под контрол вируса. „Едно от достойнствата на добре проведения преход е, че докато поемете юздите, вие сте изградили известна връзка и доверие с хората от кариерата, с които работите“, каза запознат с работата на администрацията. „Ухажването бе неестествено кратко“, добавя той.

„Никой не е имал ясна представа“, казва Джули Морита, член на екипа на Байдън по прехода и изпълнителен вицепрезидент на фондация „Робърт Ууд Джонсън“. „Плановете, които се изработваха, бяха направени с предположението, че допълнителна информация ще бъде достъпна и ще бъде разкрита, веднага щом те влязат в Белия дом“. Това е сериозно предизвикателство, което служителите на Байдън заявиха, че очакват от седмици, на фона на сложен преходен период, който ги принуди да се борят с все сили да съставят планове за разпределение на ваксини и да ги координират със здравните служители на щатите.

Още повече, че само няколко дни след идването на власт екипът за отговор на Ковид-19 се сблъска със ситуация, която служителите описаха като много по-лоша от очакваната и която предизвика такива остри публични оценки, че дори изненадаха някои, работили в бившия екип на администрацията по прехода. Във вторник Байдън предупреди, че „програмата за ваксиниране е в по-лошо състояние, отколкото предполагахме или очаквахме“, повтаряйки оплакванията от началника на неговия кабинет Рон Клайн, че „план всъщност не съществува“. Оттогава екипът на Байдън за реагиране срещу Ковид-19 е предприел съгласувани усилия да не прехвърля вината върху администрацията на Тръмп според думите на един служител, въпреки че неясните им намеци за положение, по-лошо от очакваното, предизвикаха спекулации относно това с какви конкретни проблеми са се сблъскали.

Но хората, които знаят за ответните мерки, подробно излагат нови опасения, които са съсредоточени главно върху доставките на ваксини за федералното правителство. Екипът на Байдън все още се опитва да разбере къде се намират повече от 20 милиона дози ваксина срещу Ковид-19, които федералното правителство е закупило и разпространило в щатите, но все още не е регистрирало, че са поставени на пациенти. Екипът на Байдън смята, че само малък процент от неотчетените дози – около 2 милиона, по думите на двама служители, се дължи на закъснение при отчитането на данни. Това би означавало, че останалата част от критически важния запас се съхранява в складове, във фризери или „плава“ на друго място в сложния разпределителен тръбопровод, който минава от администрацията до отделните щати. Това е дилема, която възникна още преди пристигането на екипа на Байдън, когато самият Байдън нарече първите седмици на внедряване на ваксината при администрацията на Тръмп „мрачен провал“. И при все това, екипът от самото начало подцени колко трудно би било това да се поправи. Екипът не получи подробен достъп до Тиберий – централната държавна система, използвана за проследяване на разпространението на ваксини – до последните дни на прехода.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html