събота, 4 май 2024 г.

Москва блокирана в очакване на нов протест за Навални

Снимка от митинга на 23 януари в Санкт Петербург

Без пешеходци в центъра на Москва, затворени метростанции и някои магазини, забрана за продажба на алкохол. Това не е нито подготовка за празник или парад, нито мярка срещу терористична заплаха. С тези действия  се готвят руските власти за днешната нова демонстрация – неразрешена – в подкрепа на най-известния критик на Кремъл Алексей Навални. Акцията е втората, откакто той бе задържан при кацането си в Москва от Берлин на 17 януари, пет месеца след като бе транспортиран в изкуствена кома до клиника „Шарите“ в германската столица, а там бе потвърдено отравянето му с нервнопаралитично вещество от групата „Новичок“ (самият той обвинява за станалото руския президент Владимир Путин).

Поддръжниците му поставят под въпрос аргументите на властта – че той е нарушил издадена през 2014 г. условна присъда от три години и половина и затова тя трябва да се замени с реална. В сряда Московският областен съд отказа да пусне Навални от следствения изолатор „Матросская тишина“ – той е задържан за 30 дни и ще остане там поне до 15 февруари. Другата седмица ще има изслушване за искането присъдата му да се замени с реална.

Очаква се обаче преди това хиляди да излязат по улиците не само на Москва. На предния протест на 23 декември се включиха десетки градове (а според щаба му – далеч над 100). За тази неделя са насрочени демонстрации в общо 53  града, но се увеличиха до 60 – обявеният час е 12 местно време (т.е. на места в Далечния изток митингите би трябвало да са започнали към часа на тази публикация). Миналата събота бяха задържани почти 4000 души (според обновените данни на правозащитната организация „ОВД-Инфо“). Десетки хиляди бяха общо участниците само в Москва.

Кремъл обърна внимание, че на улицата излизат непълнолетни (които са само част от протестиралите) и опита да сравни участниците с терористи, защото се крият зад жени и деца, като ги насърчаат да участват. Късно в петък комуникационният регулатор „Роскомнадзор“ изпрати писма на „Тик Ток“, „Фейсбук“, „Телеграм“ и „Вконтакте“ заради това, че не трият призивите за неразрешени акции и предупреди, че ще ги глоби. В последните дни властите задържат или провеждат обиски в домовете на приближени на Навални. Под домашен арест до 23 март, по обвинение, че са нарушили санитарните норми на митинга в Москва, са, юристът на Фонда за борба с корупцията (ФБК) на Навални Любов Собол, братът на Навални Олег, координаторът на московския му щаб Олег Степанов, ръководителят на Съюза на лекарите и доктор на опозиционера Анастасия Василева, и Мария Альохина от „Пуси райът“. Властите твърдят, че заразени с коронавирус са участвали в митингите. Издирва се и координаторът на щабовете на Навални Леонид Волков по обвинение, че е склонил непълнолетни да участват в протестите (предполага се, че той в момента е в Германия), задържани са и регионални координатори или членове на щабове в няколко града. Вчера за призиви за „участие или призиви“ за митинг бе задържан и главният редактор на онлайн изданието „Медиазона“ Сергей Смирнов – това обвинение цитира самото издание и твърди, че сутринта е обискиран и домът на майка му. „Медиазона“ е сайт, създаден от участници в „Пуси райът“ (след тях Альохина) с издател Пьотр Верзилов – критик на властта, хоспитализиран (подобно на навални) в клиника „Шарите“ през 2018 г. По оценка на лекарите там той е бил отровен.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html