събота, 4 май 2024 г.

Навални, Грета Тунберг и СЗО номинирани за Нобел за мир

Руският опозиционер Алексей Навални, Световната здравна организация и шведската активистка в борбата срещу климатичните промени Грета Тунберг са сред номинираните за тазгодишната Нобелова награда за мир, предаде Ройтерс. Хиляди личности са сред възможностите за номинации за престижната награда, крайният срок за които изтича в неделя. Номинациите обаче не ангажират с нищо Нобеловия комитет. Трите предложения идват от норвежки депутати, които „улучват“ победителя в надпреварата от 2014 г. насам, с изключение на 2019 г.

Тунберг е номинирана като един от най-важните говорители в борбата за запазване на климата, СЗО – заради осигурения достъп на ваксини срещу Ковид 19 за бедните страни, а Навални – за усилията му за мирно демократизиране на Русия. Норвежки депутат от левицата номинира и американското протестно движение „Животът на чернокожите има значение“ (BLM),  защото то е станало важна част от „световната борба срещу расовата дискриминация“ и може да привлече повишено внимание към тази тема по целия свят.
Други номинирани за Нобела за мир са „Репортери без граници“, информационния сайт „Хонконг фрий прес“, Световния алианс по ваксините и имунизациите (GAVI), бившата кандидатка за президент на Беларус Светлана Тихановска. Победителят традиционно се обявява през октомври.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html