петък, 3 май 2024 г.

Васил Божков ще се кандидатира за депутат

Васил Божков по време на живото си включване от Дубай КАДЪР: Фейсбук/Васил Божков

Васил Божков ще се кандидатира за депутат, ако партията му поиска. Това беше новината от неговото интервю със Силвия Великова в „Политически некоректно“ по БНР. Той го предаваше на живо във фейсбук, седнал с лаптоп, кафе, вода с лимон и неизбежната пура на тераса брега на морето. Стана ясно още, че той се смята за нещо като свръх човек. „Мисията ми е да отърва българина, обикновен човек не може, но аз мога“, заяви бизнесменът с 19 обвинения.

Той няколко пъти подчерта, че не бил нарушавал законите. На уточнението на водещата, че даването на подкуп също е престъпление, той й се скара, че не прави разлика между подкуп и рекет  – той не бил нарушавал законите, защото подкупи не давал, а само плащал рекет. (Такава разлика в закона няма – б.р.) Няколко пъти Божков каза и че се чувствал недосегаем, защото си бил плащал всички данъци. Запитан дали има доказателства, Божков каза че има, но не каза какви. Бил дал доказателства по посолства и в сигнал до прокуратурата. Имал свидетели, които щели да кажат, че са го видели да плаща рекет, но не беше много сигурен дали това ще се приеме.

Запитан защо не е подал сигнал до прокуратурата, че му искат рекет – страх ли го е било, той отговори, че не се страхувал, но ако бил подал сигнал, щели да го арестуват. Божков няколко пъти се измъкна от тази тема, както и от темата защо не се върне в България. Според него той не можел да напусне Дубай, докато не мине процедурата по неговата екстрадиция.

„Имах си бизнес планове в  Дубай, след което самолет трябваше да вземе съпругата ми и да заминем за Тайланд.“ Според него можели да го арестуват и преди да излезе от България, но не го направили нарочно “

Той допълни, че ако не успеят с регистрацията на партията, то на изборите могат да намерят партия мандатоносител. Запитан дали ще се кандидатира в листа, Божков поясни, че партията му била за пряка демокрация и той няма да откаже на хората, ако те поискат той да се кандидатира. Каза, че се борел не за няколко места, а за пълна победа – за мнозинство.

„Всички видяхте, че записите са монтирани. Това са откъси от разговори, които са наслагвани от неща, които съм казвал“, каза той  за разпространените от прокуратурата разговори с Огнян Стефанов, депутата Александър Паунов и варненския адвокат Захари Томов, в които се говори за манипулиране на протестиращите в социалните мрежи.

Тук Божков малко се пообърка в обясненията си. Не било вярно само, че бил финансирал протестите, за манипулирането на тълпата не отрече. Каза, че можел да прати повече от 10 хиляди души пред парламента. 300 000 души го следвали във фейсбук и той вярвал, че ако ги призове пред парламента, ще излязат.

Каза също, че има висок кредит на доверие, защото щом поискал, приятели му давали по милион и много повече и дори не питали дали ще ги върне. Затова си живеел луксозно. На въпрос не му ли е неудобно, че тъне в лукс, докато жена му и сина му тук бяха в ареста, искат им милиони гаранция. „Аз нищо не мога да направя“, твърд беше Божков. Иначе имал достатъчно пари да издържа и ръководството на партията си, което на два пъти го посещава в Дубай.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html