петък, 3 май 2024 г.

Катастрофа? 12 000 петролни платформи се превръщат в коралови рифове

12 000 петролни и газови платформи в света са на път да приключат производствения си живот и да останат завинаги в световния океан, тъй като демонтажът им е твърде скъп и сложен. Платформите са на офшорки и надали можем  да се надяваме, че някога ще бъдат извадени от моретата, разказва Би Би Си. Оставането им на пръв поглед не е страшно, защото дава естествен „ствол“ за развитие на морските екосистеми – те просто се „закачат“ по изоставените железни стълбове и се развиват. Има вече такъв пример – платформата Холи в Тихия океан, близо до брега на Санта Барбара, е създала естествени пилони за кораловите рифове, които са оформили един чудесен хабитат, дело на практика на човешка ръка.

Горивото, което платформите изпускат като остатъчен материал в океана обаче съвсем не е безопасно за морските организми. През 2019 г. 21 на сто от газовите и 34 на сто от петролните офшорни платформи са създали световните емисии на въглероден  двуокис. Благодарение на това са загинали значителен брой естествени екосистеми от Тайланд до Западна Африка.

Практиката да се превръщат петролни платформи в рифове датира в САЩ от 1984 г. Петте щата, които имат брегове в Мексиканския залив – Флорида, Алабама, Луизиана, Тексас и Мисисипи, са разработили специални програми и са създали над 500 изкуствени коралови рифове от изоставени газови и петролни платформи. Това излиза доста по-евтин вариант за компаниите, макар че те на практика дават половината от средствата, които са освободени за тях от данъци, за участие в специални екопрограми, насочени към създаване на изкуствени екосистеми в океана. От друга страна, рифовете от петролни платформи понякога дават по-добра храна за рибите и други морски животни от естествените коралови полета. Това е така, защото пилоните на платформите влизат до 150 м вертикално към океанското дъно.

Една четвърт от рибите, които мигрират към естествени рифове, се завръщат  бързо към екоситемите на офшорните платформи, показва проучване. Въпреки това голяма част от жителите на Калифорния са против оставането в океана на излезлите от експлоатация платформи и лобират за демонтирането им.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html