понеделник, 29 април 2024 г.

Въвеждат по-къси тренировки във Формула 1

Два месеца преди началото на сезон 2021 Формула 1 обяви промени, свързани с разписанията на стартовете и целия състезателен уикенд.

След три сезона, в които надпреварите стартираха не на кръгъл час, а в и 10 минути, Формула 1 се завръща към традиционния си график.

Промяната беше направена през 2018 г., за да може да се печели повече рекламно време.

Друга важна промяна е свързана с петъчните свободни тренировки, които от години се провеждат във формат от две сесии по 90 минути. Сега те стават по 60 минути, като целта е да се привлече по-голяма зрителска аудитория. Традиционно първата свободна тренировка не е гледана, а и продължителността й от 90 минути кара голяма част от водещите пилоти да стоят дълго в боксовете.

Останалата част от състезателните уикенди е непроменена. Пилотите ще имат едночасова тренировка в събота преди квалификацията за място. Състезанията остават в неделя при настоящия си формат.

Сезон 2021 ще включва 23 старта, като още преди началото му се стигна до промени. Гран при на Австралия беше отложена за ноември, а сезонът ще стартира в Бахрейн на 28 март.

Единственото непотвърдено състезание остава в третия кръг на шампионата. То беше запазено за Виетнам, но най-вероятно ще бъде заето от Гран при на Португалия.

От Ф1 обявиха още, че голяма част от европейските състезания ще стартират в 15:00 ч.

В същото време изпълнителният директор на „Мерцедес“ Тото Волф изрази съмнение, че Луис Хамилтън ще подпише тригодишен договор с германския отбор.

Двете страни все още нямат споразумение за предстоящата кампания, макар да се смята, че това е само формалност.

„Не, не мисля, че договорът ще бъде три години. Може би ще бъде за по-кратък срок. Трудно ми е да говоря за конкретни дати – но се съмнявам, че всичко това ще се проточи“, лаконичен бе босът.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html