събота, 4 май 2024 г.

И ООН срещу социалните медии

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за глобални правила, с които да се регулира дейността на мощни социални медии като Туитър и Фейсбук. Португалецът коментира, че е „особено обезпокоен“ от властта на компаниите, които управляват социалните медии. Той посочи „обема на информацията, която се събира за всеки от нас, отсъствието на контрол върху данните, свързани с нас самите, фактът, че тези данни могат да бъдат използвани не само за търговски цели за продажба на рекламни компании, но също така да променят нашето поведение и рисковете това да бъде използвано и от политическа гледна точка за контрол на гражданите на страните.

Гутериш заяви още, че според него не би трябвало да има компания, която да има властта да реши дали например профилът на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп да бъде закрит или не. Според него трябва да бъде създаден „механизъм, в който съществува регулаторна рамка с правила, които позволяват това да бъде направено в съответствие със закона“.

По-рано през този месец Туитър прекрати 12-годишното присъствие на Тръмп и закри профила му, като по този начин прекъсна пряка линия на комуникация с неговите 89 милиона последователи. Фейсбук и Инстаграм пък блокираха политика.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html