събота, 4 май 2024 г.

Ангел Кунчев предупреди ресторантьорите със санкции

Главният държавен здравен инспектор доцент Ангел Кунчев коментира заплахата на собствениците на заведения, че от 1 февруари ще отворят врати въпреки наложените ограничения. Кунчев, който е член и на Националния оперативен щаб обясни какво ще се случи с ресторантите и кафенетата, ако бъде установено от здравните власти, че работят нерегламентирано.
„След проверка следват санкции. Много се надявам да не го направят. Наистина разбирам положението, в което се намират. Започнаха плащанията – в това няма никакво двусмислие. Но това не бива да става за сметка на общественото здраве. Силно се надявам на разбирането им. Несериозно е от чисто епидемиологична гледна точка да говорим, че „няма доказано заразяване в заведенията, а училищата са отворени“. Какви доказателства да има?! Човек е бил в ресторант 2 часа, не е ясно къде е бил преди това. Има точни проучвания за степента на риска в отделните места. Нощните заведения са на едно от първите места. Това е научно доказано с експерименти“, коментира пред Нова Ангел Кунчев.

Очакванията, че училищата са страшно гнездо на зараза, не се потвърдиха. Естествено, там, където има по-голямо събиране, няма как да няма предаване. Практиката зависи от това в каква възраст са учениците. Пускането на деца от 1-ви до 4-ти клас и градините – няма никакъв ефект за повишаване на заболеваемостта.

Маската пази основно околния, а не толкова болния, припомни главният държавен здравен инспектор, който коментира и изборите на 4 април.

За мен от чисто медицинска гледна точка единствено е добре да се имунизират тези участници в подвижните изборни секции, които директно ще контактуват с изолираните и карантинираните. За другите е едно и също. Но по това време ще има достатъчно ваксини, особено ако получи разрешение и „Астра Зенека“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html