събота, 4 май 2024 г.

Костадин Ангелов: „Умело ръководим пандемията“

Професор Ангелов и доцент Кунчев обсъждат данните за болните от COVID-19 у нас

„Продължаваме да наблюдаваме положителна тенденция в страната и всичко това ни дава увереност, че мерките са дали резултат и вървим по правилния път“. Това заяви на брифинга за разпространението на коронавируса здравният министър Костадин Ангелов. По думите му дневната заболеваемост е паднала под 100 на 100 000 души, като се запазва и тенденцията за по-голям брой на излекуваните спрямо потвърдените случаи.

„По отношение на мерките България, въпреки ниския индекс на строгост на мерките продължава да поддържа изключително добри нива на заболеваемост в сравнение с всички други европейски страни, което показва, че ние умело ръководим пандемията на територията на страната и постигаме изключително добър резултат“, изтъкна още Ангелов. Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев съобщи, че за последните 2 седмици средната заболяемост е 125 на 100 000. Това ни отрежда 27-то място в ЕС по заболяемост и 6-то на Балканския полуостров. По отношение на смъртността тя достигна 11,5 на 100 000, което ни нарежда на 11-то място в ЕС. У нас само 3 са областите в „червената зона“ със заболеваемост над 120 на 100 000 души – Враца, Кюстендил и Плевен. Най-нисък е процентът в Търговище за последните 14 дни, а най-висок в Кюстендил.

Министър Ангелов уточни, че масовата ваксинация може да започне в края на февруари при условие, че и третата ваксина получи одобрение от Европейската комисия – това се очаква да се случи днес или утре. Желаещите трябва да се свържат с личните си лекари и да се запишат при тях. Около 10-20 ваксини на ден може да поставя всеки личен лекар.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html