събота, 4 май 2024 г.

Човек на Мая Манолова учреди партията на Божков

Владимир Тодоров (вдясно) на една маса с Мая Манолова

Мая Манолова може яростно да отрича връзките си с олигарха беглец Васил Божков, но документите и фактите опровергават думите й. Един от най-доверените й хора Владимир Тодоров от Севлиево е официален партньор на движението „Изправи се.БГ“ и е сред учредителите на партията на Божков „Българско лято“, разкрива вестник „Галерия“ в новия си брой.

Общинският съветник потвърждава този факт пред регионалните медии. Той не крие, че неговата организация „Граждани за Севлиево“ е в близки отношения с Мая Манолова още от времето, когато тя беше омбудсман на републиката. Толкова близки, че „Граждани за Севлиево“ е вписано като официален партньор в сайта на движението на Мая Манолова. Партията на избягалия в Дубай бивш хазартен бос бе учредена в София на 3 януари т.г. „Срещата, на която това стана, беше планирана като проучвателна, но прерасна в учредителна“, каза Владимир Тодоров. Той обаче не каза дали е бил поканен, или сам е отишъл, и изобщо как е станала връзката с олигарха беглец.

Младите активисти на „Българско лято“ на екскурзия в Дубай и на среща с лидера си Васил Божков

Твърде е любопитно кой стои и какво представлява самото сдружение „Граждани за Севлиево“, което Мая Манолова си избра за представител в града и региона? Създател на тази организация е починалият през ноември миналата година Боян Ботев, а таксиметровият шофьор по професия Владимир Тодоров е най-довереният му човек. „Не съм привърженик на Мая Манолова, но ако членовете на сдружението решат, че искат да продължат да работят с нея, нека го направят“, заяви Тодоров пред местни медии. Оказва се обаче, че в момента Тодоров е единствен член на сдружението и по неволя е и негов председател. Той признава, че има юридически проблем – няма как да е член на партията на Божков и да е лидер на друго движение едновременно.

В тази история има още два любопитни нюанса. Първият е свързан с това как Владимир Тодоров влиза в общинския съвет на Севлиево след изборите през 2019 година. Той е поставен на 7-о място в листата, абсолютно неизбираемо. След вота обаче „много изненадващо“ всички от 2-ра до 6-а позиция отказват да заемат сладката и добре платена длъжност съветник в полза на… Владимир Тодоров. Местните хора твърдят, че това е станало под натиска на покойния вече лидер Боян Ботев. Именно Ботев е човекът, който е инициирал контактите с Мая Манолова.

За него в Севлиево се знаят много неща и повечето от тях не са много лицеприятни. Ботев е бил собственик и шеф на охранителна фирма, свързана с един от видните столични представители на ъндърграунда. Бил е собственик на дискотека „Бобруйск“ в града, а Владимир Тодоров е отговарял за част от неговия бизнес, свързан с таксиметрови превози и транспортни услуги. Боян Ботев има няколко криминални регистрации. Те са свързани с противозаконно възпрепятстване на орган на властта, на частен съдебен изпълнител или помощник частен съдебен изпълнител да изпълни задълженията си, както и за потвърждаване на неистина или затаяване на истина в писмена декларация.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html