събота, 4 май 2024 г.

Мутафчийски доволен: Ваксината действа! Не отваряйте заведенията!

Ръководителят на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса Венцислав Мутафчийски се похвали, че в организма му има антитела след поставянето и на двете дози от ваксината. Генералът е участвал в доброволно проучване на ваксината във ВМА, за да се проследи как действа продуктът и дали има ефект върху организма.

Миналия понеделник ми беше направена реваксинация. Аз се включих в доброволно проучване на ВМА как въздействат ваксините, дали работят. Между първата и втората ваксини се взема 3 пъти кръв. На 10-ия ден нямах антитела, след второто убождане се оказа, че имам много добър имунитет – около 70% антитела. Ваксината работи, каза пред bTV Мутафчийски.

Той коментира и очакваното забавяне при доставката на различните ваксини и проблемите, до които това ще доведе:

Очакват се много сериозни количества, „Модерна“ всеки месец трябва да доставя по 200 000, а „Пфайзер“ трябва да доставят за България около 4 млн. ваксини. Руската ваксина е на векторна основа, използван е човешки аденовирус – нямаме кратка характеристика за нея, доколкото се знае, подобна е на „Астра Зенека“. Ако ние вземем всички ваксини, които ни се полагат, ще разполагаме с около 12 млн. ваксини до края на 2021.

Заведенията не трябва да бъдат отворени, това е личното ми мнение, защото нощните заведения и баровете са на върха на всяка пирамида за риск от заразяване. Фитнесът е изключително опасен също според мен. Хипермаркетите по тази скала за заразяемост са на 4-то място. Новият вариант е в пъти по заразен, от 30% до 70%, за това дали е по смъртоносен, няма доказателства. Но с такава заразяемост изтощават здравната система и тогава болните остават без грижа – това трябва да се знае. Нито един медик не сте чули да говори за разхлабване, колкото повече се отваря, толкова по-бързо ще се заразява. Нашите мерки бяха по скалата за строгост около 65% и дават много добър резултат, коментира последните скандали със заведенията шефът на Щаба.

Според него нито шаловете, нито шлемовете пазят, нужни са маски. И то качествени маски, за да може човек да стигне до ваксинацията здрав. Маските с клапи не са препоръчителни, най-добре е да се ползват маски без клапи и да се сменят 2 пъти на ден.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html