събота, 4 май 2024 г.

Препарат срещу подагра и артрит – лекарство срещу COVID-19?

Мануел Анседе, Ел Паис
Фрагмент от Папирус Еберс, който се съхранява в университета в Лайпциг

Лекарство от египетски папирус дава голяма надежда на учените в битката срещу COVID-19. Хилядолетният лек намалява хоспитализациите с 25%, показват предварителните резултати от проучване в Канада, САЩ, Испания, Южна Африка, Бразилия и Гърция, разказва в разследването си Мануел Анседе.

Човечеството загуби способността си да се учудва от нещо през последната година, но все още има място за изненади. Преди почти век и половина, през зимата на 1873 г., германският египтолог Георг Еберс обикалял Египет, когато попаднал на съкровище: 3 500-годишен папирус, дълъг почти 19 метра. Развивайки го, той открива всички медицински изследвания от времето на фараона Аменофис I. Развълнуван, Еберс купува папируса и го изпраща незабавно в Лайпцигския университет, където той все още се съхранява. Днес е известен като Papyrus Ebers и в него се описват 80 болести и техните възможни терапии, включително с див шафран като лечение на подагра. Произведеното лекарство от това растение, „Колхицин“, сега е една от големите надежди в борбата срещу коронавируса. Приемът му в начален стадий на вируса намалява хоспитализациите с 25%, според предварителните резултати от международно проучване с повече от 4 000 пациенти в Канада, САЩ, Испания, Южна Африка, Бразилия и Гърция. Също според предварителните резултати намалява и смъртните случаи от COVID-19 с 44%.

Ползата е налице. И това е лекарство, което има смешна цена. Едномесечното лечение с него струва около три евро, казва Хосе Луис Лопес-Сендон, кардиолог в болницата „Ла Пас“ в Мадрид.

Кардиологът Хосе Луис Лопес-Сендон

Както се твърди в египетския папирус преди 3 500 години, дивият шафран има противовъзпалителни свойства. Той се използва срещу пристъпи на подагра от времето на византийския лекар Александър от Тралес, около 600-та година, а лекарството продължава да бъде водещо срещу артрит. Изследователите предполагат, че тази противовъзпалителна активност контролира и така наречената „цитокинова буря“ (свръх отговор на определени клетки от имунната система), която се появява при някои пациенти с COVID-19 и може да бъде фатална. В клиничното проучване са участвали над 4 000 доброволци на възраст над 40 години, с потвърден коронавирус и със съпътстващи заболявания като хипертония, затлъстяване или сърдечни проблеми. Директорът на международното изследване Жан-Клод Тардиф от Монреалския кардиологичен институт заяви, че „Колхицинът“ е „първото перорално лекарство в света, чиято употреба може да има значително въздействие върху общественото здраве и, потенциално, да предотврати усложненията от COVID-19 при милиони пациенти“.

Научната общност обаче е много скептична към тези твърдения, без да има публикувани проучвания, които да ги подкрепят, особено след провала на други обещаващи чудеса лекарства, като „Хидроксихлорохин“ и „Ремдезивир“. Кардиологът Алберто Чекони обаче е оптимист. Химичната формула на колхицина е C22H25NO6: 22 въглеродни атома, 25 водорода, един азот и шест кислорода.

Колхицинът се използва в медицината от векове, но все още има непознати за нас свойства. Това е лекарство, което е открито още в древността и сега има повече приложения.

Чекони, без да коментира новото изследване, припомни, че същият екип Тардиф – Лопес Сендон вече публикува друго проучване през 2019 г., което доказва, че колхицинът подобрява прогнозата на пациентите след инфаркт на миокарда, благодарение на мощната си противовъзпалителна активност.

Лекарствата, които са показали най-голяма ефективност срещу коронавируса, са кортикостероиди, като „Дексаметазон“. Те са противовъзпалителни лекарства. И е напълно логично, че друго противовъзпалително лекарство, което действа по различен начин, също да е успешно, казва Чекони. И добавя: Колхицинът е като пожарникар, потушаващ огъня при възпалението, който понякога придружава коронавируса. Възпалението може да бъде дори по-лошо от самата вирусна инфекция.

Доктор Мар Гарсия Саиз подчертава, че колхицинът е „много старо, много безопасно и много евтино лекарство“, но предупреждава за опасността от самолечение. Лекарството е противопоказано в случаи на бъбречно увреждане например и може също да взаимодейства отрицателно с други медикаменти. Колхицинът трябва да се приема само под лекарско наблюдение, подчертава изследователят. През 2004 г. Министерството на здравеопазването на Испания включи семената от див шафран в списъка с растения, чиято продажба е забранена или ограничена поради тяхната токсичност.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html