петък, 3 май 2024 г.

Мангъров: Нещата у нас ще приключат, преди да дойдат ваксините

Началникът на COVID-19 отделението в Инфекциозна болница в София доцент Атанас Мангъров апелира властите да направят сероепидемиологично проучване на няколко хиляди души у нас, за да се установи каква част от населението се е срещало с вируса. Според резултатите от него ще стане ясно и колко дози ваксини ще са необходими на страната.

Трябва да си направим сметка колко ваксини ни трябват, защото вирусът няма да ни чака, той ще си върви. Опасявам се, че когато дойдат всичките ваксини, една значителна част от тях най-вероятно ще се окажат излишни. Това си е инфекция като всяка друга, нова. Вече доста хора я изкараха. Тя ще продължава, докато поне 70% от хората я прекарат, за да се получи т.нар. „колективен имунитет“, каза пред БНР Мангъров.

За новия щам се казва, че той не предизвиква тежко заболяване. В същото време се казва, че той дава по-висока смъртност. По-висок литеритет – това е точната дума. Това са две взаимно изключващи се понятия. Казват също, че ваксините действали както срещу стария, така и срещу новия щам. Което идва да ни покаже, че тези два щама имат един и същ антигенен строеж. И хора, които са прекарали стария щам, не се разболяват от новия щам. При положение че този нов щам се разпространява много бързо, ако вече е дошъл в страната, той много бързо ще довърши това, което старият щам започна. И аз мисля, че нещата ще приключат много преди ние да се натуткаме с ваксините.

Според доцент Мангъров в обозримо бъдеще трудно ще бъде открито лекарство срещу COVID-19, защото поначало вирусите се лекуват трудно. Най-големи постижения има в лечението на HIV, но и там нещата не са доведени докрай. Коронавирусът, който е нещо по-краткотрайно и не толкова опасно, колкото HIV, вероятно ще си остане без лечение още доста време.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html