събота, 4 май 2024 г.

От 1 февруари – само с маска, шлем и шалове отпадат

Само с маска за многократна или еднократна употреба ще може да се влиза на закрити обществени места от 1 февруари, гласят разпоредбите в последните заповеди на министъра на здравеопазването, с които извънредната епидемична обстановка бе продължена до 30 април 2021 г.  Отпадат досега признаваните предпазни средства като шлемове, шалове и кърпи. Към закритите обществени места спадат транспортни средства, здравни заведения, аптеки, оптики, национални центрове по проблемите на общественото здраве, административни учреждения, железопътни гари и автогари, летища, метростанции,търговски обекти, църкви, манастири, храмове, музеи и други.

Добрата новина е, че засега не отпада възможността за използване на текстилни маски, както и на обикновени медицински маски за еднократна употреба.

Останалите заповеди на МЗ засягат разхлабване на част от мерките.  От 1 февруари се разрешават посещенията в кината, задължително с маска и при запълване на максимум 30% от местата при спазване на дистанция от 1,5 м, както и участието в занятия на творческото, танцовото и музикалното изкуство, при използване на 30% от капацитета на помещения и спазване на физическа дистанция. От същата дата се отварят фитнесите, които могат да работят при използване на максимум 50% от капацитета на помещенията и спазване на 2 м дистанция. Работата си възобновяват и търговските центрове и моловете, като малолетните и непълнолетните деца могат да ги посещават само с родител, настойник/попечител или друго пълнолетно лице.

Заведенията за хранене и развлечение остават затворени до 28 февруари, като се допускат доставки или вземане на храна за дома и офиса. Изключение от забраната се допуска за ресторантите в местата за настаняване при досегашните изисквания. На 1 март отварят ресторанти и заведения с изключение на дискотеки, бар-клубове, пиано-барове, бар-вариете и нощни барове. Те ще могат да използват до 50% от капацитета им, а между облегалките на столовете на две съседни маси трябва да има отстояние от 1,5 метра, като персоналът задължително трябва да носи защитни маски. Любопитно е, че в заповедта липсва дата за отваряне на нощните заведения, въпреки че представители на бранша обявиха след среща с министъра, че имат неговото обещание да отворят от 14 март. От първия ден на февруари се допускат присъствените учебни занятия и за учениците от 5-и до 12-и клас при спазване на определен стъпаловиден график.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html