събота, 4 май 2024 г.

МОК вдигна мерника и на Италия

След Русия и Италия може да остане без националните си символи по време на олимпийските игри в Токио това лято. За разлика от Руската федерация, която беше санкционирана от МОК заради системно нарушаване на антидопингови правила, италианските спортисти може да останат без своето и знаме и химн заради потенциална държавна намеса в работата на местния олимпийски комитет (CONI).

Причината е приетият нов спортен закон в страната, който ограничава ролята на олимпийския комитет в италианския спорт. Някои от текстовете в него позволяват намесата на правителствените институции в работата на CONI – нещо, което противоречи на олимпийската харта (член 27).

Италия има 24 часа, за да избегне тежкото наказание. Решението на Томас Бах и ръководството ще бъде официално обявено в сряда, 27 януари.

В края на 2018 г. италианският парламент прие закон, чрез който създаде правителствена организация за разпределяне на финансирането сред националните спортни федерации в страната. Новата структура, наречена „Спорт и здраве“, редуцира ролята на CONI единствено до подготовка на спортистите за участие на олимпийски игри.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html