събота, 4 май 2024 г.

„Шестата доза“: Европа излъгана с по-малко ваксини

Държавите от ЕС ще получат по-малко дози от ваксината срещу COVID-19 на „Pfizer/BioNTech“, след като двете лаборатории обявиха, че от всеки флакон може да се извлича „шеста доза“. Решението на фармацевтичните гиганти е представено пред Европейската агенция по лекарствата, която трябва да разреши получаване на допълнителната доза от всеки флакон, съобщи вестник „Либерасион“.

Европейските държави, сред които и България, очакват 600 млн. дози във формата на 120 милиона флакона, а сега ще трябва да се задоволят на същата цена със 100 млн. флакона. И да добиват прословутата „шеста доза“. Така на практика цената се увеличава с 20 на сто и лошата новина става двойна. Досега „шестата доза“ се възприемаше като вид бонус, който може да бъде използван при наличие на определени условия и консумативи в дадена болница.

Междувременно стана ясно, че същата система ще бъде приложена и за доставките към САЩ и подаръци за никого няма да има. Според „Ню Йорк таймс“ „Pfizer/BioNTech“ са разгърнали мащабна кампания пред Американската агенция по лекарствата, за да бъдат убедени янките, че извличането на шеста доза от флакона е възможно и безпроблемно. На фона на 3 000 починали на ден от COVID-19 в САЩ тази новина надали е радваща за властите там.

Решението на „Pfizer/BioNTech“ обля със студен душ европейските правителства и предизвика остра политическа полемика в Белгия и Германия. Берлин се надяваше да ваксинира повече хора незабавно, като използва евентуална шеста доза от предварително договорените флакони в случай, че Европейската агенция по лекарствата разреши подобно действие. Сега се оказва, че доставката на флакони ще бъде намалена пропорционално. От своя страна фармацевтичният гигант се оправдава с мотива, че сключените договори са за брой дози от ваксината, а не за количество флакони от нея. А пък извличането на прословутата шеста доза предполага специална допълнителна техника. В опит да успокоят държавите, от „Pfizer/BioNTech“ обещаха да доставят на производствена цена без търговска надценка 50 милиона адаптирани спринцовки. Получаването на допълнителното количество от ваксината изисква също и специални игли, с които не всички болници разполагат.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html