сряда, 1 май 2024 г.

Професор Чорбанов оптимист: Започва да сработва колективният имунитет

Вече започва да сработва колективният имунитет. Над 50% от хората няма и да реагират на вируса, защото имат преимунитет от предишни срещи с коронавируси. Виждаме страни с драстични мерки, при които ситуацията не е по-добра. Много може да се спори доколко мерките са ефективни. Хората се предпазват на обществени места, но в семейна среда това не е така, каза професор Андрей Чорбанов, директор на отдела по „Имунология“ в Института по микробиология на БАН.

Той подчерта, че новият щам на вируса от Великобритания е с две основни мутации и трябва да се знае, че през различните етноси и групи вирусът се движи по различен начин, което се дължи на специфичната среда, която осигурява генофондът на даден етнос, каза пред БНР Чорбанов .

Фактът, че един вирус е много по-заразен в една страна, не значи, че ще е такъв в друга – може да е повече или по-малко заразен. По брой ваксинирани сме доста назад… В Израел например очакваме, че от март нататък няма да има заболеваемост, което ще е доказателство и за ефективността на ваксините.

По повод ваксината, по която работи екипът в БАН, имунологът обяви, че се очаква разрешение от агенцията, контролираща експеримента с лабораторни животни. Когато това решение се получи, експерименталната работа ще продължи.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html