петък, 3 май 2024 г.

Двама художници с духовна сватба в Плевен

Една от творбите на Калина Мавродиева

С изложбата „Да можеш да летиш“ на младите и талантливи художници Калина Мавродиева и Юлий Таков започва 2021 г. за Художествена галерия „Илия Бешков“ в Плевен. Експозицията ще бъде открита при спазване на всички противоепидемични мерки на 21.01.2021 г, четвъртък, от 11.00 ч. в Камерната зала, съобщават от екипа на институцията.

Калина Мавродиева е родена през 1988 г в гр. Троян. В момента живее и работи в София. Завършва специалност „Текстил“ в Национална художествена академия в София, както и магистратура „Живопис“ в класа на проф. Андрей Даниел в същото висше училище. През 2011 специализира живопис в Академията за изящни изкуства „Брера“ в Милано, Италия. През 2015 г. Калина получава Наградата на колекционерите от Музея за съвременно изкуство ESSL, Виена, Австрия. През 2014 получава номинация за Награда за изкуство „Стоян Камбарев“ и специално отличие в конкурса „Хартията в съвременното изкуство“ Йордан Парушев.

Тази година Калина е номинирана за награда в Балканското квадринале на живописта “Митовете и легендите на моя народ“, Стара Загора. Тя е участвала в множество национални, международни и кураторски изложби в България, Грузия, Австрия, Русия, Румъния и др.

Юлий Таков е роден през 1971 г. в София, където живее и работи. Завършва Националната художествена гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив (1991 г.), както и Частната художествена академия „Жул Паскин“ в София в класа на проф. Николай Майсторов (1995 г). Автор е на редица самостоятелни и съвместни изложби у нас. Участва в групови, международни, национални и кураторски експозиции на съвременно изкуство в България, Грузия, Китай, Индия и др. Носител е на Трета награда в Националната изложба конкурс на фондация „Св. св. Кирил и Методий” (2004 г) и на Първа награда за живопис на СБХ на името на Ани Трингова (2000 г).

Юлий Таков, Реалността е загадка

За изложбата на двамата автори проф. Станислав Памукчиев пише:

„За Калина и Юлий изкуството е тяхната духовна сватба. Живописта е техният начин за пътешествие, залутано през белите мъгли и сияния, гмуркане и пътуване в синята глъб. Непрогледността и безпределността облепват невидимото тяло на душата с мистика, с копнежа и любопитството, към изначалния и трансцендентен хоризонт на спасение.

Човеците на Юлий са обърнали гръб, достигнали са предел и врата към нещо друго – незнайно и притеглящо. Съзерцават някъде отвъд или някъде навътре, в очакване на събитие от друг порядък, от друго онтологично измерение.

Избелелите пространства на Калина са били обитавани само от бели и невидими същества, преди да долетят самолетите. Съзерцанието в нещо толкова близко и толкова далечно е поетиката на бленуващата душа. А там всеки е сам. Доверчиви и смирени, застинали на прага, някъде преди безкрая, Калина и Юлий ни повеждат към места – чисти, прозрачни и светли, с надеждата и очакването за среща, среща някъде, някога и винаги – в тяхната Ноа Ноа.“

Експозицията „Да можеш да летиш“ се реализира с участието и подкрепата на Национален фонд „Култура“, уточняват от сайта „Духът на Плевен“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html