събота, 4 май 2024 г.

Васил Велев: Държавата закъсня с помощта за бизнеса

Много от затворените бизнеси са отвъд ръба и закъснялата подкрепа спомага за това. Помощите за първата вълна, за затварянето през март и април 2019, още не са получени от средните предприятия, коментира председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. Според него вече трета година трета година Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ не прави нищо за иновациите и конкурентоспособността у нас.

Парите, които бизнесът още не е получил като подкрепа за първата вълна, са похарчени предварително. Очакването им от съконтрагенти, от кредитори само отлага на този етап обявяването във фалит. Ситуацията никак не е розова. Нито едно от средните предприятия не е получило своите от 30 до 150 хиляди – от тези, които са кандидатствали и са одобрени. Говорим за тези, които са пострадали – със спад от над 20% за продажбите. За средните поне има яснота и класиране и се знае кой ще получи някога. Докато за малките не е стартирала още мярката, заяви пред БНР Велев.

Една година вече ще стане закъснението. Това закъснение, което беше в началото, то не може да бъде наваксано. Постоянното отлагане на компенсирането на тези компании може би ще доведе дотам, че няма да има кого да се компенсира. И това, че се пазят работните места по мярката 60/40, всъщност тези работни места ще изчезнат, защото ще бъдат затворени предприятията и те няма да има къде да се върнат.

Вече трета година Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ не прави нищо за иновациите и конкурентоспособността, смята Васил Велев. Според него „сега предстоят избори и всички ще обещават големи заплати, но заплатите се изработват“ – за да растат заплатите, доходите, стандартът, трябва да има инвестиции, а нищо за подкрепа на инвестициите в последните години не се прави. Вместо средствата по ОПИК да насърчават инвестициите, те се използват за подкрепа на ликвидността в кризата срещу коронавируса. Това пренасочване на средства в средносрочен план лишава икономиката от подкрепа на конкурентоспособността.

Всички пари по програмата са разпределени за подкрепа на ликвидността и спасяване от коронавируса, вместо за това да се използват бюджетни средства. Освен затворените бизнеси има много, които формално не са затворени, но имат срив и спад на продажбите над 50%, категоричен е Велев.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html