събота, 4 май 2024 г.

Война между Индия и Китай?

 

Около 20 военни са ранени при нови сблъсъци между Индия и Китай, съобщава вестник India Today. Поредните боеве между части на двете най-многолюдни държави в света са били в индийския щат Сиким, в планинския район Наку Ла. Според данните китайската армия се е опитала да премине през границата с Индия и така е провокирала боевете. Твърди се, че четирима индийци и 19 китайци са били ранени. За загинали не се съобщава.

Двете държави имат договорка, че военните от двете страни на границата няма да използват огнестрелно оръжие, за да не застрашават живота на войниците. На 16 юни миналата година обаче в същия район загинаха десетки индийски войници по време на боеве с китайски части. Тогава в сраженията използвани само палки и камъни. Индия обвини Китай, че се опитва да промени статуса на граничната зона между двете държави. Медиите в Делхи съобщиха за 43 загинали китайски войници.

В момента Индия и Китай са разделени от условна линия, наречена „Макмагън“ и установена през 1941 година. Индия признава тази граница, но Китай не. Двете споразумения, подписани, съответно през 1993 и 1996 година, практически не дават никакъв резултат. Китай претендира не само за границата, но и за две територии, които в момента се намират в Индия – североизточната част на щата Кашмир и северния район на щата Аруначал – Прадеш.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html