събота, 4 май 2024 г.

„Ферари“ подписа с 16-годишна

Ръководството на „Ферари“ обяви, че привлича в редиците си 16-годишната нидерландка Мая Вюг, която става първата жена член на академията за млади пилоти на най-успешния отбор в историята на Формула 1.

Младата състезателка стана победител в петдневния скаутски лагер в централата на италианския отбор в Маранело и пистата „Фиорано“.

Лагерът бе организиран съвместно от Ферари и Международната автомобилна федерация (ФИА), като програмата бе наречена „FIA Girls on Track”. За победата си в него, Вюг ще получи сезон в един от базираните в Европа шампионати във Формула 4.

„Това е ключов момент в историята на „Ферари“ и академията ни. Пристигането на Мая е ясен показател за ангажимента ни, да направим автомобилния спорт все по-приобщаващ“, заяви шефът на отбора Матиа Биното.

Вюг е родена в Испания с майка белгийка и баща нидерландец.

В най-атрактивната надпревара на 4 гуми не се е състезавала жена от последното участие на покойната италианка Лела Ломбарди през 1976 г.

През последните години обаче, няколко отбора имаха дами в своите редици като тестови състезатели.

Една от тях, Сузу Волф, дори взе участие в няколко свободни тренировки с тима на „Уилямс“ през 2014 г.

„Никога няма да забравя този ден“, каза Мая. „Това ме кара да осъзная, че бях права да преследвам мечтата си да стана състезателен пилот. Ще дам всичко от себе си, за да покажа на хората, които вярваха в мен, че заслужавам да нося костюма на Скудерията и нямам търпение да започна работа на базата в Маранело“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html