събота, 4 май 2024 г.

И AstraZeneca ни удря с ваксините

Европейският комисар по здравеопазването Стела Кириакидис реагира остро на „новината“ за забавянето на ваксините

България и другите страни, членки на Европейския съюз, се изправят пред тежък проблем в битката с коронавируса. Компанията AstraZeneca обяви, че заради производствени проблеми ще съкрати доставките си за ЕС с 60 на сто – от 80 милиона на 31 милиона ваксини до края на март. Ударът от страна на фармацевтичната компания сериозно корозира намеренията на българското правителство и на останалите европейски правителства за адекватна кампания по ваксиниране на гражданите.

Друга голяма компания Pfizer забавя доставките през седмица. Проблемът за България с AstraZeneca е още по-сериозен, защото именно от ваксините на тази фармацевтична фирма сме направили най-много заявки, а именно 4,5 милиона ваксини. Ако разчетите и предупрежденията на AstraZeneca са коректни, това означава, че у нас ще пристигнат 2 милиона от заявените ваксини, сочат изчисленията.

Ваксините на AstraZeneca са по-евтини за произвеждане и по лесни за доставка и съхранения от конкурентните, което ги прави изключително търсени. По предварителни планове ЕС имаше намерение да закупи най-малко 300 милиона дози от фармацевтичния гигант. Все още от компанията твърдят, че ще се справят с проблема и увеличават мощностите и обемите за производство. Предварително AstraZeneca обяви, че има готовност да произведе 3 милиарда дози за целия свят.

Европейската комисарка по здравеопазване Стела Кириакидис обяви острото си недоволство относно нарушения график на доставките. Очевидно и българското правителство, начело с Бойко Борисов, трябва да търси алтернативни варианти за ваксиниране на населението. Предварителните разчети бяха до края на 2021 година да бъдат ваксинирани поне 2,5 милиона българи.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html