събота, 4 май 2024 г.

Чернокож начело на Пентагона за първи път

U.S. Army Gen. Lloyd Austin, commander of U.S. Forces-Iraq, bids farewell to U.S. Navy Adm.

Пенсионираният генерал Лойд Остин стана първият афроамериканец, който поема поста на министър на отбраната на  САЩ, след като Сенатът гласува кандидатурата му, предаде  Ройтерс.

Вотът бе  93 „за“ срещу 2 „против“ в 100- членната Горна камара на американския Конгрес, което е много над необходимото обикновено мнозинство, коментира агенцията.

Членове на Сената от Републиканската партия също искат бърза легитимация на новия екип на президента Байдън в областта на националната сигурност, заради  последните атаки срещу устоите на властта, добавя Ройтерс.

Генерал  Остин е изключителен лидер с дълга и бляскава кариера в американската армия. Встъпването му в длъжност обаче е особен случай и изисква и двете камари на Конгреса да приемат отделен законопроект, защото Пентагонът не може да бъде оглавяван от лица, напуснали активна служба преди по-малко от седем години. На практика тази забрана се отнася и за Остин, който се е оттеглил през 2016 г.

67-годишният Остин има репутация  на „остър като бръснач“ лидер, който обаче е успял да избегне светлината на прожекторите в 40-годишната си кариера на   униформен, въпреки големите си заслуги във войната в Ирак през 2010-2011 г. Той е шестият афроамериканец в историята на САЩ, получил четири генералски звезди.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html