събота, 4 май 2024 г.

Партиите започват да ни облъчват от 5 март

На 2 март вечерта българският избирател ще знае имената на новите кандидати за депутатските места в следващия Парламент. Тогава изтича срокът, в който партиите, коалициите, инициативните комитети и движенията трябва да са регистрирали листите си за предстоящите избори в Районните избирателни комисии. Предизборната кампания започва на 5 март. Това става ясно от хронограмата за предстоящите избори, която Централната избирателна комисия прие. До 5 февруари областните управители трябва да насрочат консултации за сформиране на Районните избирателни комисии. В същия срок ЦИК трябва да определи реда и условията за образуване на секции извън страната, както и размерът на възнагражденията на членове на секционните избирателни комисии.

 

До 7 февруари ЦИК трябва да определи броят на мандатите за всеки многомандатен изборен район, като използва метода на най-големия остатък. До 9 март пък българите в чужбина, които желаят да гласуват, подават електронно заявление на сайта на ЦИК. На 20 март изтича срокът, в който избиратели с трайни увреждания, които не им позволяват да отидат да гласуват в секцията си, подават заявление, че искат да гласуват с подвижна избирателна кутия в съответната община.

Предизборната кампания приключва в полунощ на 2 април, а най-късно до 8 същия месец ЦИК трябва да обяви получените гласове и разпределението на мандатите.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html