събота, 4 май 2024 г.

Европейските лидери не могат да се разберат за ваксинационния паспорт

Паспортът за ваксиниране да е медицински документ, а не за пътуване на този етап – това са заявили част от европейските лидери на провелата се късно снощи видеоконференция, посветена на борбата с COVID-19. Лидерите са подчертали, че остават много въпроси за прозрачността и графика за доставка на различните ваксини. По повод ограничителните мерки те са заявили, че границите трябва да останат отворени, но са призовали за ограничаване на пътуванията, които не са от първостепенно значение.

До месец март тази година държавите членки на ЕС трябва да са ваксинирали минимум 80% от здравните специалисти, както и 70 на сто от възрастните пациенти над 80 години до края на лятото. Лидерите на държавите в Европейския съюз са коментирали още огромния брой заразени и починали вследствие на новия щам на коронавируса, претоварените системи на здравеопазване, както и спада на брутния вътрешен продукт на отделните държави. Общото мнение е, че след здравната криза ще има много тежка финансова и икономическа такава.

Европейската агенция по лекарствата ще разработи нова схема за увеличаване на производствения капацитет на компаниите, които разработват ваксините срещу коронавируса.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html