събота, 4 май 2024 г.

300 лв. срещу 6 условия за родители с деца, за които няма място в детските градини

Шест условия  за получаване на финансова компенсация се поставят пред родителите на деца, които не са приети в държавни или общински градини поради липса на свободни места. Ако те  са изпълнени, майките и татковците могат да получат от държавата помощ в размер на около 300 лева за отглеждане и обучение на децата им. Това предвижда проектонаредба на просветното министерство, предложена за обществено обсъждане.

Първото условие е детето да е кандидатствало за прием в държавна или общинска детска градина или училище, намиращи се в района на настоящия му адрес и да не е прието поради липса на свободни места.

Второто е, детето да не е записано в целодневна, полудневна или почасова организация на предучилищното образование в нито една държавна или общинска детска градина или училище.

Третото условие е общината по настоящия адрес на детето да не e предложила на родителите друго равностойно място в детска градина или училище.

За съответната учебна година детето следва да е записано в самостоятелна организация на предучилищното образование в държавна или общинска детска градина или училище или в самостоятелна, целодневна, полудневна или почасова организация в частна детска градина или училище.

Последните две условия са, ако детето е на частна детска градина или частно училище, съответната институция да не получава държавно финансиране и родителите да не получават подпомагане от държавния бюджет или по оперативни програми за същите дейности на друго основание за периода, за който им се изплащат средства за компенсиране на разходите по отглеждане и обучение на техните деца.

Компенсациите ще се дават за децата от 3-годишна възраст до постъпването им в първи клас, а за настоящата учебна година срокът за подаване на заявления за получаване на компенсации е до 30  април.

Всичко това звучи чудесно, но веднага се намериха противници на идеята. Инициативният комитет за промяна в образованието има възражения срещу предложения проект на наредба.

„Винаги ние сме говорили за това, че парите трябва да следват детето независимо къде е то, т.е. това, което държавата отпуска като финансиране трябва да върви с детето било то в частна градина, детски център и каквато и да било друга институция, стига да се използва за отглеждане и обучение“, каза Антонина Кенова, един от родителите, които протестираха с искане за изплащане на компенсация.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html