понеделник, 29 април 2024 г.

Галъп: ГЕРБ-СДС 22,9%, БСП-19,2, ще гласуват около 2,8 милиона

Коалиция на ГЕРБ и СДС получава 22,9% от потенциалните гласуващи, ако парламентарните избори са сега. Това показва проучване на „Галъп интернешенъл“, проведено между 7 и 15 януари сред 1010 души по метода „лице в лице“.

БСП с 19,2% би била втора сила, ако изборите бяха сега. Подкрепящите летните протести партии донякъде пречат на БСП да монополизира потенциалния протестен и наказателен вот срещу управляващите.

12,4% са очакваните гласове за „Има такъв народ“. Партията на Слави Трифонов като че ли засега спира своя ръст и времето ще покаже дали това е стъпало нагоре или плато, твърдят от Галъп.

При ДПС резултатът от 10,9% сега от потенциалните гласуващи може да се окаже и долна граница, ако се има предвид наблюдаваната в последните месеци и очакваната мобилизация на партията.

Макар и вече да не увеличава подкрепата си, Демократична България също зае трайно свое място сред партиите с изгледи да са в парламента. През този месец – с 6,2%.  ДБ са силни във „финалните спринтове“.

При ВМРО с НФСБ (4,6%) също ще са важни вътрешните разпределения. Обединени патриоти могат да си гарантират влизане в парламента само със силна предизборна кампания.

Мрежата на Мая Манолова – „Изправи се.бг“, заедно с „Отровното трио“ и редица други формации, има 4.5 на сто.

От останалите сили изпъкват „Воля“ (2,1%) и „Възраждане“ (1,4%).

Една десета от общо възнамеряващите да гласуват признават, че вирусът би ги отказал. А една пета се затрудняват да отговорят в директен подобен въпрос. Така, общо на около 2,8 милиона, могат да се оценят сега онези, които по различните критерии в изследването заявяват, че биха гласували твърдо и не биха се поколебали заради коронавируса. Това е може би около половината от трайно живеещите у нас.

Около 2% са онези, за които може да се очаква да гласуват с „не подкрепям никого“. Те не се включват в останалите резултати.

Данните са част от ежемесечната независима изследователска програма. Изследването е проведено между 7 и 15 януари 2021 г. сред 1010 души по метода „лице в лице“. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3,1% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 55 хиляди души.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html