събота, 4 май 2024 г.

Бойко Борисов: Компромис със здравето – само за образованието

Дали сме си като дата 31 януари. Компромисът, който можем да направим, свързан със здравето, е единствено образованието. И мисля, че тук с докторите намираме общ език, че по определен ред и учениците от 5-и до 12-и клас ще започнат да се въртят и на присъствено обучение. Радостно е, че над 8000 доктори, медицински сестри преболедуваха и се върнаха на работа, което значи, че имат антитела и не е толкова рисковано в тяхната дейност, заяви премиерът Бойко Борисов на редовната среща за борбата срещу коронавируса.

По повод засегнатите от противоепидемичните мерки заведения и ресторанти Борисов посочи, че прави впечатление, че от близо 30 000 в бранша само 6300 са подали заявления за подпомагане:

Рискът е огромен при този нов щам. Още повече че професор Мутафчийски говори за акумулирано стоене в едно помещение, което е също нов фактор при новия щам. До 31 януари ще наблюдаваме ситуацията. Проблем е, ако едновременно с разхлабването на учениците, на фитнесите, на това, което сме намерили като компромис с докторите и министрите, може да доведе до леко повишаване. За радост коледните и новогодишните празници не увеличиха заболеваемостта. За радост яслите, детските градини и учениците до 4-ти клас не повишиха заразяемостта и дай боже, така да бъде и с другите ученици. Ако кривата на заболеваемостта върви добре, ще има разговори с ресторантьорския бранш при какви условия ще им бъде разрешено да работят.

Новият щам, за който много внимателно говорихме досега, за да не излезе, че плашим хората, се разви със страшна сила във Великобритания, Холандия, Германия, Испания. Виждате и числата въпреки пълния локдаун, отбеляза Борисов, който допълни, че продължава да се покачва броят на заразените и на починалите в Европа.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html