понеделник, 6 май 2024 г.

Асоциацията на заведенията обяви национален протест

От Българска асоциация на заведенията обявиха официално, че излизат на протест на 27 януари пред Министерския съвет. Ето какво съобщават от БАЗ на страницата си във Фейсбук:

Основният дълг и отговорност на Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България е да защитават интересите на нашия бранш. Отново сме изправени до стената, след като месеци наред бяхме заблуждавани с подвеждаща информация.

Ние оставаме единственият затворен бизнес на фона на тълпите в други сектори от търговията, които не са от ПЪРВА НЕОБХОДИМОСТ! Единственото ни желание беше да работим. Неправилното управление на пандемията и държавата ни отнеха правото на труд и препитание. Без стабилни и задоволителни идеи и решения за компенсирането ни.

Ние наблюдаваме, че затварянето не е временно, а се превърна в постоянно. Цената на затварянето доведе до фалити, разорени семейства и повече болни хора, защото здравеопазването в България е платено!

За нас няма друго възможно решение, освен да обявим несъгласието си с тази поредна несправедливост и дискриминация спрямо бизнеса ни. Обявяваме национален протест и апелираме всички бизнеси, засегнати от заповедите за забрана на работа, да ни подкрепят в уречения ден и час!

Искаме отваряне на ВСИЧКИ затворени бизнеси!

По-рано по време на традиционния брифинг на кризисния щаб за борба със заразата изненадващо се появи и премиерът Бойко Борисов. По повод недоволството на ресторантьорския бранш Борисов посочи, че тяхно право е да протестират, но в същото време обяви показателни данни – от 30 хил. заети в този бизнес, само 6300 са подали заявления за подпомагане от държавата. Това ще рече, че голяма част от ресторантите са в сивата икономика и не осигуряват служителите си.

Премиерът посочи, че работниците в тези заведения няма как да бъдат подпомогнати, колкото и да й се иска на държавата да не ги държи без пари.

„Прави впечатление че от близо 30 хил. 6300 са подали заявления за подпомагане – защо, оставям на вас да прецените. Няма как да им дадем на работниците от тези заведения, защото са в сивия сектор“, заяви премиерът.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html