събота, 4 май 2024 г.

Хилъри пита Тръмп: Ти чу ли се с Путин на 6 януари?

Бившият държавен секретар на САЩ и бивша Първа дама Хилъри Клинтън заяви, че иска да знае дали президентът Тръмп „е разговарял с руския президент Владимир Путин в деня, в който бунтовниците нахлуха в Капитолия“. Клинтън направи това изказване в разговор с председателя на Камарата на представителите и лидер на демократите там Нанси Пелоси.

Клинтън заяви, че се надява да види телефонните записи на Тръмп, за да стане ясно дали е разговарял с Путин на 6 януари – деня, когато тълпа от негови поддръжници нахлуха в Капитолия.

„Научихме много за нашата система на управление през последните четири години с президент, който презира демокрацията, и както многократно казахте, има и други програми… за които мисля, че все още не знаем. Надявам се в исторически план да разберем на кого е служил, кой дърпа конците му. Бих се радвала да видя телефонните му разпечатки, за да проверя дали той е разговарял с Путин в деня, когато бунтовниците нахлуха в нашия Капитолий“, каза Хилъри Клинтън.

Номинираната за президент от Демократическата партия през 2016 г., която загуби изборите от Тръмп, заяви, че атаката над Капитолия, довела до пет смъртни случая и десетки арести, показва, че „поддръжниците“, „съучастниците“ и „членовете на култа“ към Тръмп имат същото пренебрежение към демокрацията. Клинтън се съгласи с Пелоси, че Конгресът трябва да създаде комисия, подобна на Комисията от 11 септември, за да разследва какво се е случило на 6 януари и дали са възможни някакви връзки между президента Доналд Тръмп и Русия.

„Конгресът трябва да създаде разследващ орган като Комисията от 11 септември, за да изяснят връзките на Тръмп с Путин, за да можем да поправим щетите, свързани с националната ни сигурност, и да попречим на марионетка да заема президентския пост завинаги“, написа в Twitter Клинтън.

А Нанси Пелоси припомни снимка, на която сочи Тръмп по време на среща в Белия дом. Тогава тя му била казала: „С вас, господин президент, всички пътища водят към Путин. Не знам какво е влиянието на Путин върху него – политическо, финансово или лично, но случилото се миналата седмица беше подарък за Путин, защото Путин иска да подкопае демокрацията в нашата страна и по целия свят“, каза Пелоси.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html