понеделник, 6 май 2024 г.

Прокуратурата изригна: 20 години са малко за двойно убийство

Присъдата на Викторио Александров е неправилна и незаконосъобразнаТова се казва в съобщение на Софийската градска прокуратурата, която внесе протест в Софийския апелативен съд. По-рано Александров получи 20 години затвор за убийството на 23-годишната Дарина Министерска и едногодишната им дъщеричка Никол. Младата майка е разстреляна с два куршума в дома си на 29 октомври 2018 г, а по-късно Викторио убива и едногодишното си дете с един изстрел в слепоочието в пристройка край София. Докато обикаля София с бебето на ръце, Викторио заплашва и таксиметров шофьор, за което получи 1 година затвор.

Доказателствата по досъдебното производство недвусмислено сочат, че е извършено умишлено убийство на 2 лица – млада жена и детето й. По делото се установява, че деянието е извършено хладнокръвно, се казва още в протеста на прокуратурата.

В него се посочва, че подсъдимият Викторио Александров по професия е охранител. За заемането на длъжността се изисква преминаване на лицата през психологически тест, като това обстоятелство обуславя по-висока психическа устойчивост. Той успешно е преминал този тест, т.е. бил е с добра психическа устойчивост. Прокуратурата намира за неотносимо изнесеното от защитата твърдение, че Викторио Александров бил подлаган на постоянен тормоз от семейството на Дарина Министреска, поради което е извършил деянието.

Подсъдимият е извършил второто убийство, което е на собствената му дъщеря, която е била на година и една седмица, седем часа след първото убийство. Имал е достатъчно време да осмисли поведението си и да се предаде на органите на реда. Вместо това, той се е разходил в парка, а после е извършил друго престъпление – принуда по отношение на таксиметровия шофьор с пистолет. Впоследствие е легнал да спи и при пристигането на органите на реда хладнокръвно е застрелял спящата си дъщеря, се посочва още в протеста.

СГП също така намира, че така постановената присъда е в разрез с обществените интереси, с морала и основните ценности на обществото. Тя се явява несъразмерно малка и несправедлива с оглед на извършените престъпления. В протеста се иска Софийския апелативен съд да измени наложената присъда и на Викторио Александров да бъде наложено най-тежкото предвидено в закона наказание, а именно – доживотен затвор без право на замяна.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html