събота, 4 май 2024 г.

С ареста само вдигат акциите на Навални

*Василий Амирджанов за Правда.ру

Задържането на Алексей Навални само ще повиши политическата му тежест, ще увеличи международния имидж на опозиционера и ще гарантира на Русия нови проблеми със Запада. Така коментира скандала със задържането на лидера на опозицята в страната известният журналист и блогър Василий Амирджанов.

Предисторията

На 17 януари 2020 г. на летище „Шереметиево“ служители на отдела за издирване към Федералната затворническа служба на Русия в Москва задържаха Алексей Навални, с условна присъда, обявен за издирване на 29 декември 2020 г. за неколкократни нарушения на изпитателния срок. След това стана ясно, че Навални ще остане в ареста в Химки до 15 февруари.

Въпреки мерките, които предприеха властите, за да не позволят нито привърженици на Навални, нито пресата да влязат на летището, събитието получи сериозен отзвук в медиите и несъмнено ще увеличи международната слава на опозиционера. В руското медийно пространство, с изключение на държавната телевизия, 17 януари 2021 г. се очакваше като някакво събитие, което ще даде облика на информационната картина. „Пациентът от Берлин“, известен още като „интернет-побойник“, „блогър“ и сега, вероятно, като „Пътникът на победата“ открито обяви датата на завръщането си в родината и при пристигането си каза:

Не мога да кажа, че това е мой избор – да се върна или да не се върна в Русия. Това не съм го мислил нито за секунда … Пристигнах и мога да кажа, че съм много щастлив, че съм тук. Това е най-хубавият ми ден през последните пет месеца, въпреки факта, че Германия е много готина страна. Това е моят дом. Дойдох тук и не се страхувам. Знам, че съм прав, делата срещу мен са изфабрикувани.

Четката, която прати самолета на друго летище

Изглежда Навални напразно обвинява властите по отношение на осигуряването на авиационна сигурност на Москва с промяната на летището за приземяване на самолета. Според съобщения в някои медии ръководството на авиокомпаниите „Аерофлот“ и „Победа“ са били предупредени ден преди това за уж „внезапната“ смяна на летището на самолета, пристигащ от Берлин. Според летателния план лайнерът е трябвало да кацне на „Внуково“, но когато се приближава, прави няколко кръга и се насочва към „Шереметиево“. Официалната версия за промяната в мястото на кацане беше съобщена от пресслужбата на летище „Внуково“:

По време на преминаването на снегопочистваща техника, една от четките се плъзна по земята и се заби в снега. Необичайната ситуация стана в района на голямо кръстовище на две писти, което ограничи летище „Внуково“ да оперира само излитащи полети и временно да спре кацането, докато бъде отстранена четката. Очевидно е отнело много време на властите да решат какво да правят със самолета с Навални на борда. Симпатизантите на опозиционера изразиха подкрепата си към служителите на летище Внуково, попаднали в политическия скандал, на което специалистите от местното ръководство на въздушното движение отговориха:

Не бива да ни съжалявате и да се подигравате, ние просто работим. Посрещали сме самолети от Германия през 1941 г., ще посрещнем и всички самолети през 2021 г.

Политическо сафари

На летище „Внуково“ в навечерието на очакваното пристигане на Алексей Навални служителите на службите за сигурност бяха изтеглени. Значителен брой хора останаха да го чакат, въпреки предупрежденията на прокуратурата да не присъстват на пристигането му. Служителите по сигурността предприеха редица превантивни мерки, за които опозиционерите съобщиха в интернет. Ден по-рано в Санкт Петербург ръководителят на местната организация на Навални Ирина Фатянова и активистът Иля Гантварг бяха свалени от влака, за да не пристигнат в Москва навреме за пристигането на Алексей Навални. Фатянова каза пред журналисти:

Обясниха ми, че уж подготвяме бунтове в Москва и неизвестен гражданин се е оплакал от мен … Те не ни изготвиха протоколи, не ни обвиниха в нищо, взеха само отношение по жалбата на този анонимен гражданин.

Под същия предлог, за планиране на масови безредици в Москва, беше задържан редакторът на един от каналите на Telegram Андрей Макашов. Друг главен редактор Павел Иванкин, заедно със своите спътници, беше задържан на летището в Пулково. Властите отнеха пък колата на третия опозиционен лидер в Санкт Петербург Дмитрий Скурихин, за да не може да стигне навреме за полета на Навални.

Повишаване на имиджа на опозицията

Според някои канали на Telegram прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков не е гледал събитията по ареста на Навални. А и защо да гледа, за него опозиционерът „не е интересен на никого“? Но именно тази липса на интерес доведе до следните събития:

  • ангажиране на Службата за борба с безредиците (ОМОН);
  • внезапна забрана за работата на медиите на летището;
  • промяна на маршрута на самолета;
  • Суетящи се прокурори и полицаи.

Едни от първите, които заговориха за възможните последици от ареста на Алексей Навални, бяха външните министри на Латвия, Естония и Литва. Разбира се, руското външно министерство им отговори „остроумно“, но предложението им за налагане на нови санкции срещу Русия ще бъде чуто както в Европейския съюз, така и в САЩ.

Третият закон на Нютон е еднакво валиден в социалната и политическата сфера. Ако желанието на руското ръководство да отстрани Алексей Навални от изборния процес го направи известен само в страната, то отравянето вече му даде международен статут. От друга страна задържането и ефективната присъда ще го направят руския Нелсън Мандела или Лех Валенса. Ако това е целта, то властите ще я постигнат по-бързо, отколкото самите те могат да си представят.

Василий Амирджанов е публицист и блогър. Член е на Съюза на журналистите на Русия, специалист по маркетинг комуникации.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html