четвъртък, 2 май 2024 г.

Реакция: Нови санкции срещу Русия заради Навални

И така, както беше обещал, Алексей Навални се завърна в Русия на 17 януари. И както местните власти бяха обещали – той беше задържан. Като цяло това се очакваше, тъй като Федералната служба за изпълнение на наказанията преди това беше предупредила, че ще го задържи, заради неизпълнение на условията по наложена му условна присъда.

Подготвени за задържането

Реакцията от западните държави не закъсняха и това също беше очаквано. Бързината им не трябва да учудва никой – в края на краищата, те също бяха чули предварително изявлението на затворническите власти. Първите обаче, които реагираха, бяха „Amnesty International“. На уебсайта на организацията буквално няколко минути след съобщението за задържането на Навални, беше публикуван дълъг текст, осъждащ инцидента, а опозиционерът беше обявен за пленник. Бързината на публикацията и обемът на текста показват, че той е бил подготвен предварително. Сред западните политици първият, който говори по темата, беше председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, който определи задържането на Навални като неприемливо и призова за незабавното му освобождаване. Последва съвместно изявление на външните министри на Латвия, Литва и Естония – също за недопустимостта на задържането и необходимостта от незабавно освобождаване. Освен това трите бивши съветски републики заплашиха, че ако не последва бърза реакция на руските власти, те ще повдигнат въпроса за въвеждането на нови ограничителни мерки от Европейския съюз срещу Русия. Джейк Съливан, съветник на новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън, реагира най-бързо:

Господин Навални трябва да бъде освободен незабавно, а виновните за безобразния опит за вмешателство в неговия живот, трябва да бъдат изправени пред съда. По-късно и държавният секретар Майк Помпео осъди задържането на Навални и поиска неговото „незабавно и безусловно освобождаване“. Подобни изявления бяха направени от външните министри на Канада, Германия, Франция и редица други държави. И е очевидно, че подобна реакция беше очаквана и предварително планирана.

Реакцията на Русия

Руският външен министър Сергей Лавров, коментирайки исканията на западните политици за незабавното освобождаване на Навални, заяви, че по този начин те отвличат вниманието от кризата, в която се намират техните страни.

Виждаме как сега всички се възползват от новината за завръщането на Навални в Русия. Очевидно политиците на Запад мислят, че ще могат да отклонят вниманието от най-дълбоката криза, в която се намира либералният модел на развитие.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html