неделя, 28 април 2024 г.

Непалец качил К2 без кислород

Непалецът Нирмал Пурджа съобщи, че е изкачил К2, без да използва допълнителен кислород. Думите му идват дни след историческото първо зимно изкачване на втория по височина връх на планетата (8611 м).

В събота Нирмал Пурджа и още деветима шерпи стъпиха на К2. Той беше единственият от 14-те осемхилядника, на който нямаше успешно зимно изкачване.

„Беше трудно решение дали да изкачвам с допълнителен кислород. Заради атмосферните условия и времевата рамка не успях да се аклиматизирам достатъчно. Най-високата точка, на която успях да спя, беше Лагер 2 (6600 м). В идеалния случай алпинистите трябва да спят или поне да стигнат Лагер 4, преди да се насочат към атака на върха“, заяви Нирмал Пуржда.

Той посочи, че е предприел премерен риск и е направил изкачването без допълнителен кислород. „Увереността ми, познаването на силата на тялото ми, способностите ми и опитът ми от изкачванията на 14-те осемхилядника ми позволиха да продължа с останалите от групата и дори да водя“, обяви непалецът.

Преди месеци Нирмал Пурджа изкачи всичките 14 осемхилядника само за 190 дни в рекордно постижение. Тогава той използваше допълнителен кислород, подкрепата на шерпи, както и отлична логистика, заради което значимостта на направеното стана обект на обсъждания в общността.

Нирмал е роден през 1983 г. Едва 16 годишен постъпва като гурка (непалска военна част от Обединеното кралсто на британската армия). Там служи 16 години, след което напуска и се отдава на голямата си мечта – алпинизма.

Под К2 е и българинът Атанас Скатов, който е част от голяма международна експедиция, също целяща зимно изкачване.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html