събота, 4 май 2024 г.

Европа ходи по въже, докато чака да бъде изграден стаден имунитет

POLITICO

Пандемията от COVID-19 в Европа достигна доста деликатен етап – със започването на ваксинацията и с евентуалното наближаване на края на битката с коронавируса броят на новозаразените на Стария континент отново расте главоломно. Новият щам предизвика сериозен ръст в случаите, преди различните държави да могат да проведат значителни ваксинации. Сега страните се надпреварват с времето, опитвайки се да разпространят бързо ваксините, докато се справят с новите случаи, предизвикани от празничните събирания и смесването на двата щама на вируса, който заплашва отново да препълни болниците.

Ирландия е пример за това. Почти вертикалният скок на заразените накара Дъблин отново да въведе сериозни ограничителни мерки, а служителите в областта на общественото здраве посочиха разхлабването на ограниченията преди празниците като основна причина. И докато случаите започнаха леко да намаляват, броят на хоспитализираните все още се увеличава.

Франция е в почти същото положение. Бързото разпространение на вируса, с около 18 000 нови случая на ден през изминалата седмица, накара френското правителство да наложи вечерен час в цялата страна и затягане на границите. Появата на новия щам, открит за пръв път във Великобритания, е една от най-големите причини за безпокойство – най-малко 300 такива случая се регистрират във Франция всеки ден според здравния министър Оливие Веран.

Същият проблем има и Испания, която най-накрая успя да овладее ситуацията, след като достигна до едно от челните места на заразени и починали в Европа през есента. Испанското правителство също е изправено пред трета вълна – миналата седмица страната достигна 575 случая на 100 000 души, или с 60 процента увеличение от предходната седмица. Фернандо Родригес Арталехо, професор по превантивна медицина и обществено здраве в Университета в Мадрид, нарече януари особено „сложен“ период за Испания. Ситуацията е подобна на пъзел – общуването и събирането на хора през празниците създаде възможност за повече контакти, но дали „това напълно е причина за повечето случаи е трудно да се разбере“. Той смята, че умората от продължаващата пандемия, уморените и изнервени хора, които спазват правилата, също може да помага за нарастващите случаи.

Нарастваща заплаха

Появата на новия щам на коронавируса, който евентуално може да предизвика скок в случаите, преди да бъде направен значителен брой ваксинации, кара много от държавите да оставят в сила въведените ограничения и дори да се стигне до нови, още по-строги мерки. Вирусологът Джереми Росман от университета в Кент коментира, че има „реална опасност“ новият щам да се разпространи не само в цяла Европа, а и в целия свят. Той предупреди политиците да не подценяват заплахата, тъй като мутиралият вирус вече се е появил на много места.

Във Великобритания открихме мутацията на вируса и ни трябваха около два месеца, за да се справим със ситуацията. Наистина повечето случаи в Обединеното кралство са на заразени с новия щам и доказателствата сочат, че е значително по-заразен. Ако той се появи и на други места в Европа, това би затруднило всички, не само хората по места, ангажирани с ваксинирането.

Надбягването с ваксината

Въпреки че все още не е напълно сигурно, експертите смятат, че ваксините действат срещу по-заразния вариант на вируса. Но дори и тогава ще отнеме известно време, докато може да се усети подобрение.

Има много оптимизъм, особено изразен от политиците, за това как ваксините могат да ни позволят да се върнем към нормалното, каза Себастиан Фънк, професор по динамика на инфекциозните болести в Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина. Но предпазливият подход наистина е оправдан. Той посочи и големия брой хора, които все още трябва да бъдат ваксинирани. Великобритания например ваксинира всички над 80 години – група, която всъщност допринася много малко за тежестта върху болниците, въпреки че е изключително уязвима.

Поне до лятото от ваксините няма да имаме подобрение, смята Фънк, като посочи огромни предизвикателства, вариращи от логистични проблеми – като осигуряване на достатъчно количества наличност, до справяне със скептицизма към ваксините. Флавио Токсверд, академик от Кеймбридж, обясни, че за хората става все по-важно да избягват заразяване с коронавирус, когато ваксинацията се засили. Той сравнява пандемичната реакция със състезание – препъването в началото на маратона е жалко, но падането два метра преди финалната линия е още по-лошо. Той добави, че здравните власти трябва да направят всичко възможно, за да се уверят, че хората остават здрави, за да извлекат възможно най-голяма полза от ваксинирането.

Не всички обаче са съгласни. Розана Тариконе, професор и експерт по здравна политика в университета „Бокони“ в Милано, цитира нарастващи неравенства, причинени от блокадите в различните държави – най-силно проблемите се усещат в областта на обучението в училище, където децата без адекватни финансови ресурси са изложени на риск да изостанат. Но ако страните не успеят да овладеят разпространението, те биха могли да се окажат в странната ситуация, в която се намира Обединеното кралство. Ваксинирането върви с пълна сила, страната се бори с нарастващия брой на заразените, които заплашват да залеят здравните служби. Миналата седмица Лондон регистрира най-много смъртни случаи, свързани с COVID-19, за един ден от началото на пандемията.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html