петък, 3 май 2024 г.

Европа и САЩ „скочиха“ на Русия за ареста на Навални

Задържането на най-изявения руски опозиционер и критик на Кремъл Алексей Навални при завръщането му в Русия от Германия, където се лекуваше от предполагаемо отравяне с нервнопаралитичното вещество „Новичок“ предизвика доста сериозна реакция сред европейските лидери и американската администрация. От своя страна руското правителство отговори чрез говорителя на външното си министерство политиците извън Русия да се заемат да решават проблемите в собствените си държави, преди да осъждат действията на руснаците.

Задържането на Алексей Навални е неприемливо, написа в „Туитър председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. Той призова руските власти незабавно да го освободят . Същият призив отправи и върховният представител за външната политика и сигурността Жозеп Борел като подчерта, че политизирането на правосъдието е неприемливо. И САЩ осъдиха категорично арестуването на опозиционера с изявление на  държавния секретар Майк Помпео. Реакции срещу задържането имаше и от страна на Франция, Балтийските и други европейски държави,  както и от екипа на бъдещия американски президент Джо Байдън. На страницата си във Фейсбук говорителят на руското външно министерство Мария Захарова посъветва чуждите коментатори на въпроса с Навални да уважават международното право и да се заемат с проблемите в собствените си страни.

Освен Навални, над 50 души бяха задържани от полицията, сред които и юристът на „Фонда за борба с корупцията“ Любов Собол. Близък съратник на Навални пък написа в Туитър, че той е държан в полицейски участък близо до летището.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html