събота, 4 май 2024 г.

Битката за Парламента в Югозапада започна

Стоян Стоев

Само дни, след като президентът Румен Радев оповести датата 4 април за провеждане на парламентарните избори, започнаха догадките как ще изглеждат избирателните листи в различните региони на страната и кой ще попадне в тях. Особено активни са в Югозападна България, като част от партиите и движенията вече обявиха първите си номинации. БСП ще издигне лидерът на партията в Сандански Младен Тимчев, като разчита той да открадне част от гласовете от ВМРО с оглед на скандала с ваксинираните неправомерно общински съветници от воеводите. ГЕРБ най-вероятно ще отговори с кандидатурата на своя представител в града и общински съветник Стоян Стоев. Не е изключено обаче като водач на листата да бъде издигнат Георги Георгиев, заместник.- председател и общински съветник, собственик на винарска изба в региона. Човекът на Цветан Цветанов в курортния град и бивш кмет Кирил Котев ще се опита да влезе в Народното събрание благодарение на дейността си като градоначалник. Самият факт, че загуби последните избори на местно ниво, показва колко е далеч от надеждите си за депутатско място Котев.

Атанас Камбитов и Андрей Новаков

Сред най-обсъжданите имена в Благоевград е това на евродепутата Андрей Новаков, който обаче едва ли ще замени Брюксел с Благоевград. Паметливи в града припомнят, че Новаков беше част от екипа на отцелилия се от ГЕРБ и много близък на Цветан Цветанов бивш кмет Атанас Камбитов. „Републиканците“ ще заложат именно на Камбитов, въпреки че той загуби последните местни избори.

В Банско и Симитли като че ли няма да има голяма промяна като Даниела Савеклиева, Александър Мацурев и реферът Стефан Апостолов от ГЕРБ ще бъдат издигнати за още един мандат.

Даниела Савеклиева

   

Красимир Велчев                         

Красимир Велчев остава водач на листата на управляващите в Перник, а към него ще се присъедини младият бивш заместник-кмет Денис Захариев. Със сигурност от листата в Пернишка област ще отпадне настоящият депутат на ГЕРБ доктор Александър Александров, който беше заменен преди около месец като лидер пост на партията в Перник именно от Захариев.

Иван Ибришимов

Емил Гущеров, Методи Чимев, Ивайло Константинов и Радослава Чеканска

В Кюстендилско от листата, но на БСП, ще отпадне Иван Ибришимов, който ще бъде заменен от Филип Попов, чиято съпруга е близка до лидера на партията Корнелия Нинова. Според запознати първото място в избирателните списъци е запазено за лидера на партията в Кюстендил – директорът на банков клон Бойко Клечков. Ибришимов от своя страна се опитва да лансира дъщерята на фармацевтичния производител Серафим Васев – Габриела. В Кюстендил местната Мая Манолова няма шанс, според съгражданите си, защото залагала на негативна кампания, а и се е заиграла с Отровното трио. Съвсем нов играч за парламента в Дупница е Георги Георгиев, бивш председател на Икономическата комисия в града, общински съветник дълги години, който ще бъде водач на листата на партия „Воля“. Все още не са ясни кандидатурите на ГЕРБ за Кюстендилска област, но не е изключено водач да бъде назначеният лично от Бойко Борисов за областен лидер бизнесмен Даниел Данчев. Спрягат се още имената на сегашните депутати Кирил Калфин и Радослава Чеканска, които обаче не бяха поканени на последното събрание на партията в града, на Ивайло Константинов и Емил Гущеров, както и на председателката на общинския съвет в Кюстендил Михаела Крумова. В Дупница пък няма как да има избори без участието на бившия кмет на града Първан Дангов, който минава за изключително близък с изчезналите преди време братя Галеви.

Валентин Милушев

Тежка ще е изборната битка в Самоков – със сигурност от листата на управляващите ще отпаднат две знакови фигури – Валентин Милушев и Николина Ангелкова. Милушев, който не успя на последните местни избори, е атакуван от симпатизантите на ГЕРБ в града, че работи за кампанията на кмета Владимир Георгиев, който пък ще е най-вероятно водач на листата на БСП. Местната любимка Ангелкова, която шест години беше министър на и водач на листата в София област, нямало да попадне в листата, заради факта, че беше отстранена от Бойко Борисов като министър. Сегашният градоначалник Владимир Георгиев, един от успешните кметове на БСП, явно ще трябва да се раздели с управлението на града и да атакува парламента. Георгиев дори е спряган за министър на регионалното развитие, ако левицата управлява в следващите години.

Така след обявяването на датата 4 април за провеждане на парламентарните избори ГЕРБ, БСП и ДПС ще си останат водещите политически сили в Югозападния регион, докато „републиканците“ на Цветанов, Слави Трифонов, Мая и Отровното трио са с нулев шанс да вкарат депутат(и) от този район.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html