петък, 3 май 2024 г.

Задържаха Навални при пристигането му в Москва (обновена, видео)

Руският опозиционер Алексей Навални бе задържан на летище „Шереметиево“ при пристигането си в Москва, съобщи БНТ.

Веднага след кацането си на летище „Шереметиево“ в Москва, когато се канеше да мине паспортен контрол, Наварни беше задържан, предаде Франс прес. А минути преди да премине паспортния контрол Навални заяви, че “това е най-хубавият му ден през последните пет месеца и че не се страхува от нищо, защото е в правото си, и защото всички наказателни дела срещу него са изфабрикувани“.

Самолетът, с който опозиционерът на Кремъл Алексей Навални пристигна  от Берлин в Москва, е кацнал, но не летище „Внуково“, както се очакваше, а на „Шерметиево“, предаде Ройтерс.

Според журналист от Франс прес, който се намира на борда на самолета на авиокомпанията „Победа“, с който пътуваше Навални със съпругата си, пилотът първо съобщил, че кацането ще се забави с 30 минути заради „технически проблем“. След това той уведомил пътниците, че самолетът ще кацне на „Шереметиево“.

Руската полиция задържа десетки привърженици на Навални, които го чакаха на летище „Внуково“ в столицата Москва, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Силите за сигурност и спецчасти бяха разположени на летището още по-рано през деня. Те разчистваха зоната за посрещане на пристигащите пътници.

Иван Жданов, един от най-близките сътрудници на Навални, написа в Туитър, че сред задържаните са няколко основни съюзници на критика на Кремъл, включително Любов Собол, Руслан Шаведдинов, Иля Пахомов, Алексей Молокоедов, Анастасия Кадетова и Константин Котов, съобщи Франс прес.

По-рано руските власти бяха предупредили да не бъдат провеждани каквито и да било неразрешени „обществени прояви“ на летище „Внуково“. Въпреки това около 200 привърженици на Навални се събраха на аерогарата, където има и масирано присъствие на силите за сигурност.

Навални се завръща в Русия за първи път след като бе отровен през август и откаран за лечение в Германия. Руският опозиционер се качи на самолет за родината си, въпреки че властите обявиха, че ще го арестуват веднага след като пристигне по обвинение, че е нарушил условията по условната си присъда.

Преди да се качи на самолета, 44-годишният критик на Кремъл заяви, че не страхува, че ще бъде задържан в Русия, защото е невинен. „Аз, арестуван? Аз съм невинен човек“, каза той пред репортери, цитиран от БТА.

Навални по-рано прикани привържениците си да го посрещнат, въпреки предупрежденията на прокуратурата в руската столица да няма неразрешени събирания на хора на летището и заплахи за последици за нарушителите. Някои от поддръжниците на критика на Кремъл бяха задържани днес „превантивно“.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html