събота, 4 май 2024 г.

Ромите честват Василица

Ромската общност чества празника Василица, отбелязван от етническата група като началото на новата година. На места в страната тържествата продължават по три дни. Празникът се възприема като семеен и е най-очакваното събитие за ромите, които на този ден отправят пожелания за късмет и благополучие. Честванията имат за цел да покажат богатството на ромската култура и да разбият стереотипите и предразсъдъците към етноса.

Масово се смята, че ромите са общност на бедни хора, изпаднали от обществото, необразовани. Между 2011 и 2019 г. процентът на ромите с висше образование се е увеличил шест пъти, каза Деян Колев, председател на ромската организация „Амалипе“.

На Василица сутринта децата обикалят съседските къщи и сурвакат за здраве. Предишната вечер във всеки дом се повтарят християнските ритуали от Бъдни вечер.

Това, което сме виждали в различни ромски групи, може да бъде видяно в старите български обичаи по време на Васильовден в началото на новата година. Сходството между българските и ромските традиции е не само признак за интеграцията на малцинствената група, но и повод за сближаване.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html