събота, 4 май 2024 г.

Тодор Кантарджиев: Преборваме COVID-19 през лятото

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести професор Тодор Кантарджиев очаква през лятото да има голямо намаляване на случаите на заболели от коронавирус. Важно е обаче ваксинирането на населението да върви по план и да се спазват ограничителните мерки.

Планът за ваксинацията е много добър. Хората, които много желаят да се ваксинират, трябва да имат малко търпение и да изчакат реда си. Много критикари се изказаха по въпроса, но ваксините, които сме получили у нас, са сравними с ваксините, които са получени и в Чехия, Холандия и други. Щом сме сравнени и съизмерими с тях се радвам, каза пред БНТ професор Кантарджиев.

Трябва да се поговори малко повече за мутациите на коронавируса, защото хората са смутени. И то те са смутени от не лекари. Питайте някой като се докторясва лекар ли е или не. Според Кантарджиев има „косвени данни“, че британската мутация вече е в България. В същото време се говори за още две нови мутации – една в Южна Африка и една в Япония.

Най-важното, което искам да кажа и което световно известни учени докладваха миналия четвъртък е, че е взета кръв от хората, ваксинирани с ваксината на „Pfizer“ и тази кръв унищожава новия мутирал британски вирус. Засега данните са от „Pfizer“ и „Moderna“. И двете фирми са в състояние за два месеца да променят производството си и да започнат да произвеждат ваксини и за голямата мутация. Водят се преговори на европейско ниво да се направи комбинация между ваксините на „AstraZeneca“ и руската „Спутник-V“.

Кантарджиев коментира и китайската ваксина

Тяхната е подобна на другите вирусни ваксини, които ползвахме преди години. Това е т. нар. „цяловирусна убита ваксина“. Те имат и една генно инженерна.  Въобще в Китай много се ваксинират, но за съжаление нямаме изобилие на информация от там. Да речем, че щом са си ваксинирали цялата си армия, а тя е повече от населението на България, не можем да се съмняваме в ефективността им.

Най-добрата новина е, че заболеваемостта у нас пада. Слава Богу, нещата сработиха и заради това ви моля – хора, носете маски щом сте на закрито и не се събирайте с много хора. Все пак е видим ефекта от Йордановден и Ивановден. Важното е, че вече минаха десет дни от повторното тръгване на учениците и пускането на децата в детските и нямаме ръст на новозаболелите. Следващото разхлабване е да бъдат пуснати и големите ученици в школата и студентите, но моля да се спазват мерките – на 20 минути класната стая да се проветрява за 1 минута. Ако се спазват мерките, има възможност да разхлабим мерките. Но в тези минусови температури няма как да се отворят пак заведенията, защото е доказано, че най-много се заразяват хората като се съберат на едно място и са много и си говорят. След 31 януари ще се прецени дали да се отворят моловете, категоричен беше професор Кантарджиев.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html