понеделник, 29 април 2024 г.

Нежен триумф в Пловдив

Лора Пармакова грабна тазгодишната награда за млад автор в Пловдив

Миналата седмица в четвъртък на тържествена церемония бяха раздадени традиционните награди на Дружество на пловдивските художници. Проявата е част от културния календар на Пловдив и се провежда ежегодно в навечерието на коледните празници, но заради пандемията събитието беше отменено за Ивановден.
В изложбена зала „2019“ в града бе подредена представителна изложба, в която се включиха 102-ма автори с повече от 170 творби, което я превърна в най-мащабното и панорамно представяне на съвременното изкуство в Пловдив за 2020 г. От този огромен низ от автори трябваше да бъдат избрани най-добрите. За целта бе свикано жури в състав Никола Певичаров, Цвятко Сиромашки, Димитър Апостолов, Десислава Христозова и Снежана Фурнаджиева. Именно те посочиха кои да бъдат удостоени с наградите за живопис, графика, скулптура, N форми, млад автор и Награда на Кмета.

Учудващо, тази година по-голямата част от наградените бяха жени. Мъже бяха отличени, може би дори логично, в тежките категории – скулптура и графика. Наградата на кмета отиде при Женя Бозукова, а тази за живопис бе връчена на Бояна Попова. Наградата за млад автор, която е и сред най-важните – за нея журиращите трябва да провидят таланта и да го насърчат в бъдещите му занимания. Тази година с приза бе отличена талантливата и виртуозна в работата си художничка Лора Пармакова.
Само преди броени дни приключи нейната самостоятелна изложба „Утопия“ в една от най-добрите частни галерии за съвременно изкуство в Пловдив – галерия „Резонанс“. Както в нея, така и в конкурсната изложба тя се представи със свои живописни платна, в които прозира нейният монументален поглед към света и темите, които я вълнуват.


Като възпитаничка на големия български скулптор Ангел Станев тя е усвоила от него най-важните уроци – за свободата и вярата. Вярата, че можеш да уловиш и въплътиш неизразимото. Лора Пармакова, макар да привлече вниманието на специалисти и публика със своите скулптури и инсталации, които ѝ спечелиха и редица награди, през последните две години упорито работи в полето на живописта. Тя се явява естествено продължение на пластичните и търсения и има своите основания още в нейните тримерни ваяния, в които често борави и с цвета.
В представените платна в годишната конкурсна изложба на Дружество на пловдивските художници Лора Пармакова работи с восък, масло, гипс, пастел, марля, креда, акрил, молив извличайки от всеки материал не просто най-добрите му визуални качества, а чувствеността му, която зазвучава в монументално единство в пространството на картината.
Представителната изложба може да бъде разгледана в зала „2019“ до 2 февруари, а в нея заслужават внимание творбите на не един и двама автори, сред които трябва да бъдат посочени тези на Нейчо Дойчев и Борис Богданов. С други думи, изложбата е истински празник за любителите на изкуството и както отбеляза председателят на ДПХ Снежана Фурнаджиева на откриването „дори в ограниченията на пандемия, във времена на страх и несигурност, създаваме истинските ценности на духовния ни живот“.

ПВПетров

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html