събота, 4 май 2024 г.

Китай пусна най-накрая експертите на СЗО в Ухан

Специалистите от Световната здравна организация (СЗО) най-накрая бяха допуснати в китайския град Ухан и ще могат да започнат работа по установяване на причините за появата на коронавируса. Преди да започнат изследванията си, експертите ще бъдат поставени под карантина. Екипът на СЗО ще работи с китайски учени в опит да установи произхода на патогена. Въпросът обаче е политически деликатен – Китай не иска да бъде сочен за виновен за появата на COVID-19, предизвикал пандемията, отнела до момента живота на близо два милиона души.

Преди малко повече от година именно от Ухан дойде новината за непозната пневмония, която впоследствие се оказа заболяване, разпространило се в целия свят, предизвиквайки безпрецедентна пандемия. От месеци китайските власти изразяват съмнение дали новият вирус се е появил първо в тяхната страна. Те цитират непотвърдени съобщения за евентуално първо заразяване на човек в други държави. Друг техен аргумент са следите от коронавирус върху замразени храни, внесени от чужбина.

Различни учени, експерти и дори разузнавания подозират, че патогенът е бил разпространен първо в Южен Китай. Разследвания по темата доказват, че вирусът е изпуснат от секретна лаборатория на китайското правителство, която се намира само на 18 километра от пазара в Ухан.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html