четвъртък, 2 май 2024 г.

Китайската ваксина срещу COVID-19 – дискредитирана?

Преди дни китайската ваксина „CoronaVac“, произведена от местната компания „Sinovac“, получи в Бразилия и други страни оценка на ефективността си на ръба на приемливото – около 50%, притесненията в държавите, които вече поръчаха от нея, нараснаха. Първата държава, която е на път да се откаже от китайската ваксина, за която се знае твърде малко, е Украйна. Министърът на здравеопазването на бившата съветска република Максим Степанов обаче обясни, че този въпрос е силно политизиран в страната.

Без изключение всички производители в света, които произвеждат ваксини, са предоставили доклади и изследвания … ние водим преговори с тях от май. Точно както и с COVAX. Това е манипулация, някои политици се опитват да всяват ужас и да държат украинците в страх, каза той.

По-рано през деня той заяви, че Украйна ще закупи китайска ваксина срещу коронавирус, ако нейната ефективност е поне 70%. Въпреки това, на 11 януари фармацевтична компания в страната обяви, че вече има споразумение със „Sinovac“ за доставка на 5 милиона дози от ваксината през първата половина на 2021 година.

Институтът на Бутантан и правителството на Сао Пауло обявиха, че след проведено клинично проучване сред 13 хиляди медицински работници, ефективността на „CoronaVac“ е била точно 50,38%. Всички показатели надвишават нивото от 50%, изисквано от СЗО (Световната здравна организация). Все пак трябва да се отбележи, че 50% е възможно най-ниската ефективност, тоест ваксината е на ръба на неодобрението. Бразилия вече започна закупуването на други ваксини, по-специално на руската „Спутник-V“.

Защо Филипините се отказаха от най-добрата ваксина?

Почти всички азиатски страни са заявили, че ще разчитат на ваксината „Sinovac“. Сенаторът в местния парламент Панфило Лаксон обаче попита в Twitter защо правителството предпочита „по-скъпата“ и по-малко ефективна ваксина срещу COVID-19 на „Sinovac“ въпреки вече наличните такива с по-висока ефективност. Според сайта news.abs-cbn.com, който се позовава на „Washington Post“, изпълнителният директор на „Sinovac“е признал, че плаща на китайски служители, за да ускори сертифицирането на ваксините.

Политиците се страхуват от протести

Сингапур и Малайзия вече заявиха, че ще търсят допълнителни данни за ефективността на китайската ваксина, преди да одобрят и закупят компоненти от нея. Малайзия ще потвърди доставките само ако ваксината отговаря на стандартите за безопасност и ефикасност на местните регулаторни агенции. В противен случай правителството ще заложи на продуктите на „Pfizer“ и на руския институт „Гамалея“.

Анализатори заявиха пред CNN, че резултатите от успеваемостта на ваксината „CoronaVac“ в Бразилия може да повлияе на международното доверие към китайските ваксини. Може би защото в света има сериозна конкуренция между производителите във връзка с огромните печалби, които се очакват от продажбата им. „Pfizer-BioNTech“ и „Moderna“ декларираха, че ваксините им са над 95% ефективни. Съществуват обаче съмнения относно ваксината „Pfizer“ по отношение на страничните ефекти (смъртни случаи след ваксинация) и условията на съхранение (при минус 70 градуса по Целзий). Русия твърди, че нейната ваксина „Спутник-V“ е ефективна на 91%, а англо-американската „AstraZeneca“ – с ефективност над 70%.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html