събота, 4 май 2024 г.

Скандалът ескалира: 24 са ваксинираните връзкари в Сандански

Приключи проверката на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ за ваксинирането на общински съветници в Сандански, съобщи здравният министър професор Костадин Ангелов. От нея става ясно, че на 8 януари са извършени имунизации на 7 служители от социалния патронаж, един учител и един пенсионер. Ден по-късно са имунизирани 24 души, сред които и роднина на директора на лечебното заведение, които не са включени във Фаза 1 от Националния план за ваксиниране срещу COVID-19. Петдневният срок за прилагане на ваксините е бил валиден до 11 януари, което означава, че е имало време те да бъдат пренасочени, каза още Ангелов.

Считам, че изпълнителният директор на болницата не е спазил изискванията на имунизационния план на Република България, ваксинационния план, не е осъществил достатъчно добра организация и координация. Лечебното заведение е общинско. Министърът на здравеопазването не може да извърши кадрови промени в него. Ако това лечебно заведение беше под ръководството… и Министерството на здравеопазването беше принципал, щях да освободя изпълнителния директор, категоричен е професор Ангелов.

Директорът на лечебното заведение Илия Тонев обаче смята, че няма нарушение.

От чисто юридическа гледна точка няма никакви нарушения. Защото в плана пише приоритетно, не пише задължително. Сто и шест души от 450 души персонал изявиха желание за ваксинация, каза той.

Работата на РЗИ – Благоевград също е проверена, като там не са отчетени сериозни нарушения, които да налагат санкции.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html